ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΕΧΝΗ & ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 23.11.2017

169675-download_0

 

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Νεωτερικότητα και βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσικρίκη (1ος όροφος) στον Βόλο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο κύκλο των προσυνεδριακών ημερίδων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συνεδρίου Τέχνη και Δημοκρατία που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης (7-9 Δεκεμβρίου 2017).

 

Στην ημερίδα της 23ης Νοεμβρίου 2017 θα επιχειρηθεί να προσεγγισθούν και να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ολοκαύτωμα και ο κινηματογράφος, η αυτοβιογραφία και η εβραϊκή μνήμη στην πεζογραφία του Γ. Ιωάννου, τα όρια της αναπαράστασης, η μουσική απέναντι στον ναζισμό και η στρατοπεδική λογοτεχνία στο έργο του Πρίμο Λέβι, αλλά και η διαλεκτική φαντασίας και πραγματικότητας στην τέχνη και την ιστορία.

 

Η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος ελεύθερη.

 

 

κτίριο Τσικρίκη,

αίθουσα εκδηλώσεων,

(1ος όροφος)

Γαμβέτα 6 και Ιάσονος, Βόλος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

14.30 Υποδοχή – Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής – Ιωάννα Λαλιώτου, Αν. Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής.

15.00-16.30 Συντονίστρια: Φοίβη Γιαννίση, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ. – Ευανθία Τσαντίλα, εικαστικός, Ξετυλίγοντας μια διαδικασία – Κάτω από το (πολιτικό) δέρμα της εικόνας – Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής Το Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο. Εκδοχές του «αδιανόητου»

Συζήτηση

16.30-16.45 Διάλειμμα

16.45-18.15 Συντονιστής: Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ. – Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τι απέγινε το κρεβάτι του Ίζο; Αυτοβιογραφία και εβραϊκή μνήμη στην πεζογραφία του Γ. Ιωάννου – Δημήτρης Καργιώτης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τα όρια της αναπαράστασης – Άρτεμις Αλκαλάη, εικαστικός, Από τη φαντασία στην πραγματικότητα: από την τέχνη στην Ιστορία

Συζήτηση

18.15-18.30 Διάλειμμα

18.30-20.00 Συντονίστριες: Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ, Άννα Ματθαίου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Π.Θ. – Θωμάς Σλιώμης, μουσικός, συγγραφέας, Η μουσική απέναντι στο Ναζισμό: Η περίπτωση της Τερεζίν – Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Στρατοπεδική λογοτεχνία: Η κατάθεση του Πρίμο Λέβι

Συζήτηση

21.00 Δεξίωση

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

τηλ.: 210-373 5326

http://foundation.parliament.gr● http://www.facebook.com/idrimavoulis

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.