1st Patient Compliance Conference: Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας

συμμόρφωση στη θεραπεία

Ο πρώτος λόγος στους ασθενείς

Ημερίδα με θέμα «Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας» πραγματοποιήθηκε εχθές 9 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel από το DailyPharmaNews.gr

Το σοβαρό θέμα της Συμμόρφωσης των Ασθενών στη θεραπεία και τη Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας», συζητήθηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr την περασμένη Πέμπτη στο Ξενοδοχδείο Divani Caravel.

Στην Ημερίδα εκτός από τους θεσμικούς παράγοντες, σημαντική παρουσία είχαν οι εκπρόσωποι των Ασθενών αλλά και οι γιατροί, οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και οι τελικοί αποδέκτες τόσο των θεραπειών, όσο και των πολιτικών αποφάσεων.

Η κ. Κουτσογιάννη Κατερίνα Πρόεδρος των Ρευματοπαθών Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τη σημασία της έγκαιρη διάγνωσης αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στον σωστό γιατρό. «Αποτελεί ακόμη μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι μόνο 35 γιατροί ρευματολόγοι υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για όλη την Ελλάδα» και συνέχισε τονίζοντας ότι «η ασυνεννοησία και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μετατρέπουν αρκετές φορές τους ασθενείς σε συντονιστές των γιατρών».

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» κ. Μάριος Ατζέμης  έκανε αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις τόσο στην πρόσβαση των οροθετικών συνανθρώπων μας στα αντιρετροϊκά φάρμακα, όσο και σε αντιδραστήρια για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Ο κ.Ατζέμης τόνισε την θετική συνεισφορά των κατάλληλων φαρμάκων αλλά και τη σοβαρότητα της σωστής συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες. «Σήμερα υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνοντας την θεραπεία τους δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός στον οργανισμό τους. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει να μην πάρει κάποιος τη θεραπεία του για κάποιες μέρες γιατί δεν μπορεί να την βρει ή γιατί δεν την λαμβάνει σωστά».

Στις θεαματικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή των ασθενών με ψωρίαση οι βιολογικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση και την απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα«Επιδέρμια»κ. Ρένος Βαμβακούσης.  «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς πόσο σημαντικά είναι τα καιντόμα φάρμακα στη θεραπεία της ψωρίασης. Υπάρχουν ακόμη ασθενείς που ακούν βιολογικά φάρμακα και τα αναζητούν στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα…» είπε ο κ. Βαμβακούσης.

Στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τους ασθενείς χωρίς να ζητείται σχεδόν ποτέ η παρουσία τους και η άποψη τους, έκανε λόγο η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων-Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Ο Παθολόγος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιατρικός Υπεύθυνος PEH, της Pfizer Hellas κ. Βασίλειος Γραμμέλης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση μεταξύ φαρμακευτικής συμμόρφωσης και χρόνιων νοσημάτων αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες  να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους. Ο κ. Γραμμέλης τόνισε «έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος». Καταλήγοντας ο κ. Γραμμέλης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία θα πρέπει να γίνει με εξατομικευμένη, πολυπαραγοντική προσέγγιση.

Ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίαση του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συννοσηρότητας  αλλά και πολυφαρμακίας.

Στο στρογγυλό τραπέζι το οποίο ακολούθησε των ομιλιών συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και από άλλους εκπροσώπους των ασθενών .

Η κ. Βασιλική Μαράκα Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΟΑμΣΚ τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης στην εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η οποία είναι μία νόσος που προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.

Η κ. Αγγελική Πρεφτίτση, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση αναφερόμενη στην προσωπική της ιστορία, τόνισε πως η δική της περίπτωση μη συμμόρφωσης της έδειξε στην πορεία τα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, μία πολυπαραγοντική νόσο που απαιτεί συγκεκριμένες θεραπείες καθημερινά όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπεία, που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Ζορμπά Προέδρου της ΕΠΙΟΝΗ και μέλους του Δ.Σ. WFMH & EUFAMI. Ο κύριος Ζορμπάς μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση οι ψυχιατρικοί ασθενείς, ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των φροντιστών. Πάγιο αίτημα του συλλόγου αποτελούν, η αναγνώριση του ρόλου του φροντιστή, τα ευέλικτα ωράρια εργασίας αλλά και το δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι, το επίδομα φροντιστή από την πολιτεία καθώς και επιπλέον 7 ημέρες άδειας το χρόνο από την εργασία.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. 

H Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Pfizer Hellas και της Janssen και την υποστήριξη των εταιρειών: Abbvie, Astellas, Bayer, Sanofi, Roche, Bristol-Myers Squibb, Genesis Pharma, Mylan, Pharmathen Rare Diseases , Get2Work.

Facebook Comments

POST A COMMENT.