Ευρωπαϊκή πόλη βγαλμένη από Χόλιγουντ

3DC26B8654FED2972C136AB9B5E2A89D
Το ευρωπαϊκό βραβείο της καλύτερης τοποθεσίας για κινηματογράφηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτροπής Κινηματογράφου (EuFCN) απέσπασε η πόλη Γκέρλιτς, κερδίζοντας ακόμη και τοποθεσίες διάσημες διότι αποτέλεσαν σκηνικό της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones.

Το Γκέρλιτς, μια πόλη 56.000 κατοίκων, η οποία είναι μοιρασμένη μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας (όπου ονομάζεται Ζγκόρτζελετς), είναι διάσημο για τα περισσότερα από 3.500 ιστορικά μνημεία του, από την Αναγέννηση μέχρι και την Αρ Νουβό. Έχει αποκτήσει το προσωνύμιο… «Γκέρλιγουντ», καθώς αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1950. Υποψήφιες για το φετινό βραβείο ήταν άλλες 10 τοποθεσίες, όπως περιοχές στην Ισπανία και στην Κροατία όπου γυρίστηκαν επεισόδια του Game of Thrones.

Στο Γκέρλιτς έχουν γυριστεί μεταξύ άλλων η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Γουές ‘Αντερσον «Grand Budapest Hotel», με το εμπορικό κέντρο της πόλης να δανείζει στο ξενοδοχείο της ταινίας το εντυπωσιακό εσωτερικό του, οι «’Αδωξοι Μπάσταρδοι» του Κουέντιν Ταραντίνο, η «Κλέφτρα των Βιβλίων» του Μπράιαν Πέρσιφαλ και οι «Μνημείων ‘Ανδρες» του Τζορτζ Κλούνι.

Το Γκέρλιτς είναι όμως γνωστό στην Ελλάδα λόγω της ιστορίας των 7.000 στρατιωτών και αξιωματικών του Δ’ Σώματος Στρατού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες το 1916 στην περιοχή, όπου παρέμειναν επί δυόμισι χρόνια ως «αιχμάλωτοι φιλοξενούμενοι».

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.