Σειρά επαφών Μπ. Λεμέρ στο Βερολίνο, για το μέλλον της ευρωζώνης

w06-80623BrunoLeMaire

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ θα έχει σειρά συναντήσεων στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και για να αποτιμήσει τις δικές του πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.  Τόσο Γάλλοι όσο και Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Λεμέρ θα βρίσκεται στο Βερολίνο την Τετάρτη, για να συναντηθεί με τον Πέτερ Αλτμάιερ, έναν πολιτικό που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ασκεί χρέη υπουργού Οικονομικών.

Ο Λεμέρ αναμένεται επίσης να δει τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), και τον Τζεμ Έζντεμιρ, συμπρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς της Μέρκελ για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κεντρικούς στόχους της πενταετούς προεδρίας του. Αλλά οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει την υποστήριξη της Μέρκελ και της νέας κυβέρνησής της, που δεν αναμένεται να έχει σχηματιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Λίντνερ εξάλλου απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα του Μακρόν να δημιουργηθεί κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

«Θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση με αφορμή την ομιλία του προέδρου στη Σορβόννη και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον της ευρωζώνης», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, αναφερόμενος στην παρουσίαση του οράματος του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Μολονότι η επίσκεψη του Λεμέρ- η πρώτη που κάνει στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές- έχει στόχο την απόκτηση ή την ενίσχυση επαφών με ανθρώπους που αναμένεται να αναλάβουν καίριες θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, του δίνει επίσης μια ευκαιρία να διερευνήσει ποιες είναι οι γερμανικές διαθέσεις όσον αφορά την προεδρία του Eurogroup, η οποία θα κριθεί τον επόμενο μήνα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.