Επιτακτική η ανάγκη ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων

υγιεινή χεριών

Η υγιεινή των χεριών και η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών είναι δύο απλά στην εφαρμογή και απαραίτητα μέτρα

Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτικός, καθώς το ζήτημα αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας των αναπτυγμένων χωρών, με αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία και, κατά συνέπεια, σημαντική οικονομική επιβάρυνση κάθε υγειονομικού Συστήματος, που για την Ευρώπη υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 7 δις ευρώ ετησίως.

Σχετικά με τους θανάτους που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι ανέρχονται σε περισσότερους από 23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Η.Π.Α.) αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πολύ οξυμένο το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατάταξη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Επιδημίες και επανεμφάνιση παλαιότερων νοσημάτων

Δεν υποτιμάται η επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Η επανεμφάνιση ενός νοσήματος (περισσότερα από 19.000 περιστατικά Ιλαράς και 45 θάνατοι τη διετία 2016-2017), που σχεδόν είχε εξαφανιστεί με τον εμβολιασμό, απηχεί ενδεχομένως, την εξάπλωση αντιεμβολιαστικού κλίματος και καθιστά επιτακτικής σημασίας την επαγρύπνηση κράτους και επαγγελματιών υγείας για επανάκαμψη και άλλων νοσημάτων αποτρέψιμων με εμβολιασμό, όπως ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή η ανεμευλογιά, εάν δε γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και οι αναμνηστικές δόσεις στους ενήλικες.

1ο βήμα: Τήρηση απλών μέτρων υγιεινής

Σημαντική κρίνεται η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας -και του κοινού- στη συστηματική εφαρμογή απλών μέτρων υγιεινή, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και η απολύμανση αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά (κινητό τηλέφωνο, πληκτρολόγιο υπολογιστή) και η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών. Μην ξεχνάμε ότι βήχουμε στο εσωτερικό του αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον» (1-3 Νοεμβρίου, Αθήνα), «κοινός στόχος και κοινό όραμα όλων μας είναι λιγότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, σε όλα τα νοσοκομεία. Είναι λιγότερο ανθρώπινο κόστος, σε μέρες, παράταση παραμονής, συνολική συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Είναι, για το σύστημα υγείας, θέμα αξιοπιστίας, ποιότητας, απελευθέρωσης κλινών και εξοικονόμηση πόρων. Είναι για τους εργαζόμενους στο χώρο υγείας, εκείνους που ζουν το πρόβλημα αυτό καθημερινά, η δικαίωση των προσπαθειών τους και το αίσθημα της νίκης. Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με συνεχή, αφοσιωμένη προσπάθεια, αγώνα, αλλά και συνεχή και έγκυρη εκπαίδευση».

Facebook Comments

POST A COMMENT.