Η ευρωβουλή να διερευνήσει τη δολοφονία της δημοσιογράφου στη Μάλτα, ζητά ο Στ. Κούλογλου

Tην αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών στη Μάλτα για να διερευνήσουν την αποτρόπαια δολοφονία της blogger Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers Στέλιος Κούλογλου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά επίσης της επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση του νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, η εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη αποτίοντας φόρο τιμής στη μαχητική δημοσιογράφο, ενώ θα απαιτήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος.

«Πολιτικοί και των δυο πλευρών με κατηγορούν ότι καταστρέφω την εικόνα της χώρας μέσα από τα άρθρα μου» ήταν τα λόγια της blogger Daphne Caruana Galizia στην αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Panama Papers, που πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στη Μάλτα στις 20 Φεβρουαρίου 2017 αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Κούλογλου.

Η δημοσιογράφος, γνωστή για την αρθρογραφία της σε θέματα διαφθοράς, δολοφονήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτώβρη μετά από ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Οι δηλώσεις της σχετικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, φαίνεται πως είχαν ενοχλήσει ιδιαίτερα κάποιους κύκλους στην Μάλτα, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα μέλη της αποστολής, «τα Panama Papers αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα από φοροδιαφυγή, αποκαλύπτουν εγκλήματα και διαφθορά». Ονόματα όπως αυτό του Πρωθυπουργού Ζοζέφ Μουσκάτ, της συζύγου του Μισέλ Μουσκάτ αλλά και του υπουργού Κόνραντ Μίζι ήταν μεταξύ άλλων ηχηρών ονομάτων στους καταλόγους των Panama Papers» προσθέτει το ίδιο κείμενο.

Η ίδια τασσόταν σθεναρά εναντίον του προγράμματος ιθαγένειας που έδινε και τη δυνατότητα σε μετόχους και διευθυντές εταιριών να αποκτήσουν της ιθαγένεια της Μάλτας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως τα ονόματα των ατόμων που αγοράζουν τη μαλτέζικη ιθαγένεια δεν είναι δημόσια.

Στη Μάλτα, τονίζει στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου προς τον ρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, η εισαγγελία, όντας σε άμεση σχέση με το πολιτικό σύστημα, δεν προχωρά με την διερεύνηση των υποθέσεων για τα Panama Papers και τις πρακτικές των φορολογικών Αρχών. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που συμβαίνει αλλαγή των φορολογικών διοικήσεων, υπάρχει και απαλλαγή ευθυνών. Ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος, κανένας δικαστής δεν μπορεί να ξεκινήσει έρευνα χωρίς την προηγούμενη έγκριση αστυνομικού επιτρόπου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.