Ημερήσια εκδρομή των Φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Πάτρα

79_big (1)

Ο Σύλλογος των φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία συνεχίζει τις πολιτιστικές εξορμήσεις – επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ξεναγούς έγκριτους επιστήμονες ειδικούς για το αντικείμενο που κάθε φορά περιλαμβάνει η επίσκεψη.

Αγαπητοί Φίλοι, Η Ολυμπία Οδός, ο νέος αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Κόρινθο με την Πάτρα, μας δίνει την αφορμή για μια όμορφη φθινοπωρινή εξόρμηση με σκοπό να ανακαλύψουμε ή να ξαναδούμε αρχαιολογικούς και περιβαλλοντολογικούς θησαυρούς της Αχαϊκής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της. Κύριοι προορισμοί μας: οι οινικές εγκαταστάσεις του Achaia Clauss, που θα επισκεφθούμε μέσα στο πρωινό και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στα εκθέματα του οποίου θα περιηγηθούμε νωρίς το απόγευμα.

Παραθέτουμε το ιστορικό της δημιουργίας του Achaia Clauss, που υπήρξε το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της χώρας μας. Ήταν το 1854 όταν ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος γερμανικού οίκου παραγωγής σταφίδας, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος. Στο χωριό Πετρωτό, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας, κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με πέτρινους πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που αποτελεί σήμερα ένα υπαίθριο Μουσείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας. Το Château Clauss. Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου Κλάους μεταμόρφωσαν τη μικρή οινοποιία σε ένα ολόκληρο συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων. Το 1873 δημιουργείται το λατρεμένο κρασί της Achaia Clauss, το βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη, το οποίο έμελλε να γίνει το νάμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και οίνος φαρμακευτικός, ελιξίριο και δυναμωτικό για τους ασθενικούς οργανισμούς από τότε μέχρι και τις μέρες μας. Λίγο αργότερα, το άρωμα και η δυναμική του Μοσχάτου Πατρών θα δημιουργήσει το ομώνυμο κρασί με την εύθραυστη γοητεία. Όλος ο ήλιος της Ελλάδας σε μια γουλιά κρασί! Το Μοσχάτο Πατρών βραβεύθηκε πολλές φορές, με την πιο σπάνια και σημαντική διάκριση, αυτή της «Κρυστάλλινης Κούπας» στο διεθνή διαγωνισμό κρασιών, ποτών και λικέρ «Monde Selection» στις Βρυξέλλες το 1980. Το 1901 ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα. Η φήμη της οινοποιίας εξαπλώνεται ραγδαία στα πέρατα της γης. Να τονίσουμε επίσης ότι η μακραίωνη λειτουργία του οινοποιείου συνδέθηκε και με τα ήθη και την πολιτική κατάσταση της εκάστοτε εποχής. Στο ξεκίνημά του ο Κλάους είχε Γερμανούς, Έλληνες και Μαλτέζους συνεργάτες, και έτσι μέσα στο κτήμα συνυπήρχαν αρμονικά τρεις θρησκευτικές κοινότητες: προτεστάντες,
ορθόδοξοι και καθολικοί. Αλλά μετά το θάνατο του Κλάους το 1908, και με την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική κοινότητα απελαύνεται από την Ελλάδα και το οινοποιείο περιέρχεται για ένα διάστημα στο Ελληνικό Δημόσιο ως γερμανική πολεμική αποζημίωση, για να το αναλάβει αργότερα η οικογένεια του σταφιδέμπορα Βλάση Αντωνόπουλου. Από το 1919 και μετά αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης. Διατηρείται το παραδοσιακό κομμάτι της οινοποιίας σαν αδιάσειστο τεκμήριο της συμβολής της Achaia Clauss στο ρίζωμα του εκλεπτυσμένου οίνου στην ελληνική πραγματικότητα. Η φήμη της Achaia Clauss εξαπλώνεται σε 43 χώρες του κόσμου. 156 διεθνείς διακρίσεις, 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά, 38 αργυρά μετάλλια και αμέτρητα διπλώματα φιλοξενούνται στην κάβα Δανιηλίδος και μαρτυρούν το κύρος της Achaia Clauss στην παγκόσμια αγορά του κρασιού, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις ανταγωνιστικότερες οινοποιίες του κόσμου. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας θα μας υποδεχθεί η κ. Μαρία Αγγελοπούλου. Θα ξεναγηθούμε, στο αυτοκρατορικό κελάρι, στο παλαιό οινοποιείο, όπου τα δυο μοναδικά παγκοσμίως δρύινα βαρέλια από την Τεργέστη, τα λεγόμενα δίδυμα, γεμάτα παλαιωμένη Μαυροδάφνη και στο γραφείο με πολύτιμο αρχειακό υλικό του ιδρυτή. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία Μαυροδάφνης, Μοσχάτου Πατρών αλλά και Μοσχάτου Ρίου. Το τελευταίο παράγεται με τη μέθοδο της μελισσέας, ενός παμπάλαιου τρόπου λιασίματος των σταφυλιών. Αφήνουμε την ειδυλλιακή, πανέμορφη «Ακρόπολη της Πάτρας» και κατευθυνόμαστε στην παρακείμενη γραφική ταβέρνα Μουριές για το μεσημεριανό μας γεύμα (ατομικά έξοδα).

Δεύτερος προορισμός μας, όπως προαναφέραμε, είναι το εμβληματικό Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών και επιβάλλεται με τον όγκο του και τα μοντέρνα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του στην περιοχή. Κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Διαθέτει επιβλητική είσοδο, άνετους χώρους υποδοχής, καθώς και τρεις μεγάλες αίθουσες που αντιστοιχούν στη μόνιμη έκθεση, που οργανώθηκε από επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού/Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. με πιστώσεις του Γ΄ Κ.Π.Σ. και ολοκληρώθηκε το 2011. Στην πρόσοψή του κυριαρχεί σφαιρικός θόλος, που είναι επενδεδυμένος με φύλλα τιτανίου και εδράζεται σε τεχνητή λίμνη, παραπέμποντας στη διαχρονική σχέση της Πάτρας με το υγρό στοιχείο, δηλαδή τη θάλασσα. Στο Μουσείο θα μας υποδεχθεί η Δρ Γεωργία Αλεξοπούλου, τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Με ομιλήτρια την εξαίρετη φίλη μας θα επιχειρήσουμε ένα βιωματικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής. Θα περιηγηθούμε τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, που αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες: 1) Ενότητα του Ιδιωτικού Βίου: περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των κατοίκων των οικισμών της περιφέρειας της δυτικής Αχαΐας από τα προϊστορικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (3000 π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.). 2) Ενότητα του Δημόσιου Βίου: καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1500 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.
3) Ενότητα των νεκροταφείων (νεκρόπολη): περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από τα νεκροταφεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τόσο την ταφική αρχιτεκτονική όσο και τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων των τάφων, καθώς και τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών.

Ξεχωριστά εκθέματα αποτελούν: τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής εποχής, τα πήλινα αγγεία και τα όπλα μυκηναϊκής περιόδου, το σύνολο πολεμιστή αξιωματούχου από τις Πόρτες Αχαΐας. Σημαντικά επίσης είναι τα υάλινα αγγεία ρωμαϊκής περιόδου και τα χρυσά κοσμήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αφήνουμε για το τέλος το λίθινο άγαλμα της Αθηνάς, αντίγραφο της Αθηνάς Παρθένου έργου του Φειδία στον Παρθενώνα.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συγκαταλέγεται στα κορυφαία Μουσεία της χώρας μας. Αποτελεί σήμερα όχι μόνο ένα σημείο αναφοράς για την πόλη των Πατρών ως αρχιτεκτόνημα αλλά και ως εκθεσιακός χώρος με τον πλούτο, την ποικιλία και το εύρος των εκθεμάτων του και τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις που το διέπουν. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την παρουσία της Δρος Γεωργίας Αλεξοπούλου, που με μεγάλη προθυμία προσφέρθηκε να μας μιλήσει στο Μουσείο και της εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας.

Κόστος συμμετοχής: € 25 (πούλμαν). Αναχώρηση στις 8:30 π.μ. ακριβώς από την οδό Σταδίου (πλατεία Κλαυθμώνος), προβλεπόμενη ώρα επιστροφής στις 21:00. Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017. Τηλέφωνα: 210 3255498 (λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής) και 210 3256756 (Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 14:00).

Παρακαλούνται τα Μέλη να έχουν μαζί τους την Κάρτα Μέλους του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το αγαπητό Μέλος μας κ. Γωγώ Χατζηνικολάου για την προβολή των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, μέσω της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματεύς Καθ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης Έφη Θ. Σπυροπούλου

Χορηγός επικοινωνίας: Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού

Facebook Comments

POST A COMMENT.