Το θέμα της Ιλαράς στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Ιλαρά

Δόθηκαν απαντήσεις για τη νόσο από τους αρμόδιους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με θέμα την επιδημική έξαρση της ιλαράς και την εμβολιαστική πολιτική της χώρας.

«Πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ένα σήμα ότι τα θέματα δημόσιας υγείας και υγειονομικής ασφάλειας στης χώρας δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Μπορούμε όλοι μας να κάνουμε αλχημείες με τους αριθμούς και να δημιουργούμε ένα κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και ανασφάλειας. Το μόνο, όμως, που πραγματικά δε χρειάζεται η κοινωνία, αυτή την περίοδο της παρατεινόμενης δυσκολίας και της κρίσης, είναι να αισθάνεται ανασφαλής απέναντι στον κίνδυνο της αρρώστιας, απέναντι σε υπαρκτές απειλές που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία».

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση καθώς «στον κόσμο δεν υπάρχουν υγειονομικά σύνορα και προφανώς, οι επιδημικές εξάρσεις νοσημάτων, ακόμα και ξεχασμένων, θα έρθουν και στην Ελλάδα όσο καλά και αν είναι τα standards της επιδημιολογικής επιτήρησης, όσο καλά και αν λειτουργούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας». Εξαίροντας τη σημασία του εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τη μείωση που σημειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με πρόπερσι στους θανάτους από την εποχική γρίπη.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, βεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης εικόνα της επιδημιολογικής επιτήρησης και γι’ αυτό η ΓΓΔΥ έλαβε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα μεταξύ των οποίων είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός ειδικών πληθυσμών, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι Ρομά. «Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει δημόσια υγεία όλοι μας και να καταλάβουμε πως με κραυγές, με αντιεπιστημονικά δεδομένα ή με στείρο αντιπολιτευτισμό δεν οδηγούμαστε πουθενά», ανέφερε ο Γ. Μπασκόζος.

Η δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι τις 3/10/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 215 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά. Δεν πρέπει ωστόσο, να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι ήδη νοσηλεύτηκαν, τις τελευταίες εβδομάδες, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε σοβαρή κατάσταση, λόγω των επιπλοκών από την ιλαρά, τρία παιδιά. Τα δύο από αυτά τα παιδιά είχαν εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς, ενώ το τρίτο νοσηλεύτηκε λόγω μίας πιο σπάνιας επιπλοκής η οποία οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς παρουσιάζουν μια ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε ενήλικες ηλικίας άνω των 20. Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσον αφορά στο πεπτικό αφορά σε διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Πιο σοβαρές επιπλοκές θεωρούνται η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%), η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%) και η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%).

Για «ελεγχόμενη εξάπλωση της επιδημίας» της ιλαράς έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ: Λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός του ελληνικού πληθυσμού είναι καλυμμένος με δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου, «δε βλέπουμε μια πολύ μεγάλη, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, ειδικότερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία», εξήγησε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, είπε ότι «τέτοια μέτρα πρέπει να τα σκεφτεί πολύ καλά κανείς, κυρίως με κριτήριο την αποτελεσματικότητα. Η πολιτεία θα πρέπει, σε ειδικές περιπτώσεις, να έχει τη δυνατότητα λήψης μέτρων επιβολής συνεπειών σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι (π.χ. περιορισμός στην προσέλευση στο σχολείο ή αλλού κλπ.), αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται «οριζόντια», αλλά μόνο με προϋποθέσεις και μετά από προσεκτική στάθμιση των επιδημιολογικών δεδομένων». Κλείνοντας, σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο στη χώρα μας σήμερα, λόγω της περιορισμένης έκτασης της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Παναγιώτης Βιδάλης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξία του εμβολιασμού αλλά και για τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μια μαζική άρνηση του πληθυσμού να εμβολιαστεί, ειδικά όταν αφορά σε παιδιά. Ωστόσο, ο Π. Βιδάλης επισήμανε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και ως εκ τούτου – όπως προβλέπει το Σύνταγμα και  η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Βιοϊατρική –  συνδέεται πάντοτε με τη συναίνεση αυτού που υποβάλλεται στην πράξη ή αν πρόκειται για παιδί, με τη συναίνεση των γονιών.

«Νομίζω ότι ακούστηκαν φωνές όλο αυτό το διάστημα, που ήταν αποτέλεσμα ενός πανικού. Είναι ο χειρότερος σύμβουλος σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εάν έχουμε την ψυχραιμία, να δούμε τα στατιστικά στοιχεία, που μας παρουσίασαν οι προηγούμενοι ομιλητές και που δείχνουν ότι η χώρα μας, δεν αντιμετωπίζει έναν άμεσο κίνδυνο επιδημίας, θα πρέπει λίγο να χαμηλώσουμε τους τόνους ως προς την υποχρεωτικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμός να είναι κριτήριο της εγγραφής του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρείες προς τους φαρμακεμπόρους κι από εκεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, ότι προγραμματίζεται η εισαγωγή  65.000 δόσεων για τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί 120.000 δόσεις.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, από την επικοινωνία που έχει ο Οργανισμός με τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκών, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στην επάρκεια ή στη χορήγηση αυτών προς τα ιδιωτικά φαρμακεία και πρόσθεσε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ έχει εντάξει στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών και τα εμβόλια της ιλαράς ως ένα επιπλέον μέτρο παρακολούθησης ενώ παράλληλα, όπως διαβεβαίωσε, σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να γίνει επιπλέον έκτακτη εισαγωγή συσκευασιών.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.