Παγκόσμια εκστρατεία για τη δραστική μείωση των θανάτων από τη χολέρα

cholera_infection_map

Η έναρξη μίας νέας εκστρατείας σηματοδοτήθηκε χτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη δραστική μείωση -κατά 90%- στα ποσοστά θανάτων από τη χολέρα μέχρι το 2030.

 Ρούλα Σκουρογιάννη

Τη δράση θα υλοποιήσει η Παγκόσμια Task Force για τον Έλεγχο της Χολέρας (Global Task Force on Cholera Control – GTFCC), η οποία είναι ένα δίκτυο 50 εταίρων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διεθνείς οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ΜΚΟ, που εργάζονται για να βοηθήσουν τις χώρες που μαστίζονται περισσότερο από την ασθένεια, συμμετέχοντας σε μια αποτελεσματική και καλά συντονισμένη πλατφόρμα, της οποίας η γραμματεία φιλοξενείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης δράσης έρχεται σε μια εποχή που η Υεμένη, η οποία έχει αποδεκατιστεί από τον πόλεμο, αντιμετωπίζει το χειρότερο καταγεγραμμένο ξέσπασμα χολέρας στον κόσμο -με 771.945 αναφερθείσες περιπτώσεις και 2.132 θανάτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 2,9 εκατομμύρια περιπτώσεις και περίπου 95.000 θάνατοι κάθε χρόνο από τη μολυσματική νόσο.

Η χολέρα επηρεάζει κατά κύριο λόγο περιοχές που έχουν κακή πρόσβαση σε καθαρό νερό και κακές εγκαταστάσεις υγιεινής, είναι συχνότερη στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, όπως δείχνει και ο χάρτης παραπάνω. Η θεραπεία της λοίμωξης είναι σχετικά απλή, καθώς έχει αναπτυχθεί εμβόλιο που προσφέρει προστασία από τα βακτήρια για τρία χρόνια, ενώ άμεση ανακούφιση στον πάσχοντα και γρήγορη λύση προσφέρουν τα άλατα επανυδάτωσης.

Το από του στόματος εμβόλιο είναι οικονομικά προσιτό, κοστίζει μόνο 6 δολάρια ανά άτομο. Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει τη διαθεσιμότητα δύο εμβολίων. Η λοιμώδης νόσος της χολέρας, για την οποία ευθύνεται το βακτήριο Vibrio cholera, προκαλεί οξεία διάρροια, που οφείλεται στη μόλυνση του νερού ή των τροφίμων με το βακτήριο, σε περιοχές με κακή υγιεινή. Η εξάπλωσή της είναι ταχύτατη.

Όπως φαίνεται στο χάρτη του ΠΟΥ παραπάνω, η λοίμωξη εντοπίζεται ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη ομάδα 47χωρών, ενώ σε 20 από αυτές η ασθένεια είναι ενδημική.

 Σχετικά με την πρωτοβουλία του ΠΟΥ για να σταματήσει ο θάνατος από τη χολέρα, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το φορτίο που επιφέρει η ασθένεια στους φτωχούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατάφεραν να εξαλείψουν τη χολέρα πριν από 150 χρόνια. Εκτιμάται ότι για να παρέχουν σε όλα τα άτομα καθαρό νερό, αποχέτευση και υγιεινή το κόστος θα ανερχόταν σε 40 δολάρια ανά άτομο.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.