Πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα προσφέρει αποτελεσματική προστασία έναντι του ιού HIV

HIV_AIDS

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα εξαιρετικά δυνατό αντίσωμα, το οποίο για πρώτη φορά επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η συνεργασία της Sanofi και του National Institutes of Health (NIH) στις ΗΠΑ απέφερε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς υπό έρευνα θεραπεία για τον ιό HIV που αποδείχθηκε ότι προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που έλαβαν το αντίσωμα.

Η επιτυχία των ερευνητικών δοκιμών για το νέο αντίσωμα, έγκειται στο ότι απέτρεψε την μόλυνση των πειραματικών μοντέλων με τον ιό, καθώς επιτίθεται ταυτόχρονα σε τρία ζωτικά μέρη του ιού, μην αφήνοντας περιθώρια στον HIV να αμυνθεί. Η θεραπεία προέρχεται από ένα φυσικό αντίσωμα που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να παράγει αυτή την επίθεση τριών επιπέδων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science»

Ο ιός HIV επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ικανότητα να μεταλλάσσεται, με συνέπεια να δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του HIV. Ελάχιστοι ασθενείς, ακόμα και μετά από χρόνια λοίμωξης, αναπτύσσουν φυσικά ισχυρά αντισώματα ικανά να εξοντώσουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες συνδύασαν τρία τέτοια φυσικά αντισώματα σε ένα νέο πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε μεμονωμένο φυσικό αντίσωμα κατά του HIV. Ενώ τα πιο ισχυρά φυσικά αντισώματα επιτίθενται περίπου στο 90% των στελεχών του ιού, το νέο πανίσχυρο τριπλό αντίσωμα καταπολεμά το 99% των στελεχών του HIV ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσής του στο σώμα. Από τα 24 πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε το τριπλό αντίσωμα, κανένα δεν προσβλήθηκε από τον HIV, όταν μολύνθηκε από αυτόν στο εργαστήριο για τις ανάγκες της έρευνας.

Το επόμενο βήμα για το αντίσωμα θα είναι να καθοριστεί η ασφάλειά του στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Φάσης 1, οι οποίες θα αρχίσουν σύντομα, μέσα στο 2018. Η Sanofi είναι υπεύθυνη για την παρασκευή της θεραπείας και το National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) είναι υπεύθυνο για τις δοκιμές.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.