Ο Σύλλογος των φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών συνεχίζει τις ξεναγήσεις

akropolis_map162a

Μετά την επιτυχημένη ξενάγηση  και την εντυπωσιακή  συμμετοχή των  μελών στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται  στο Μορφωτικό  Ίδρυμα  της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος ήρθε η σειρά του Μουσείου της Ακρόπολης με την πολύ σημαντική έκθεση  που παρουσιάζεται αυτή την εποχή από το Ίδρυμα Ωνάση.

 

                                                    Επίσκεψη-ξενάγηση στην περιοδική έκθεση:

                     «Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ.-200 μ.Χ.»

                               στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ωνάση

 

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 Επίσκεψη-ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ.-200 μ.Χ.» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ωνάση

«Αν ο αρχαίος κόσμος είναι ο κόσμος της λογικής και του μέτρου της νόησης είναι παράλληλα και ο κόσμος των συναισθημάτων» από το προλογικό σημείωμα της έκθεσης.

Αγαπητοί Φίλοι,

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που από τον περασμένο Μάρτιο και για τρεις μήνες συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, ήλθε και στην Ελλάδα! Την ευόδωση της μεταφοράς της «παράξενης και υπέροχης αυτής έκθεσης…» (Holland Cotter, New York Times) και στη συνέχεια της φιλοξενίας της στο κορυφαίο Μουσείο της χώρας μας, την οφείλουμε στην αγλαόκαρπη συνεργασία του Μουσείου της Ακρόπολης, που γιορτάζει φέτος τα όγδοα γενέθλιά του και του Ιδρύματος Ωνάση, που μετρά ήδη σαράντα δύο χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Οι «Εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» φιλοδοξούν να μας αποκαλύψουν την παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο και τη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας. Άλλωστε τα συναισθήματα είναι «αιώνια και πανταχού παρόντα, αναλλοίωτα και δυνατά. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη για κάθε σχεδόν ανθρώπινη πράξη».

129 αριστουργήματα, που προέρχονται από κορυφαία ελληνικά και ξένα Μουσεία, όπως: το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, από το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης, το Αρχαιολογικό της Νάπολης φωτίζουν τον αθέατο κόσμο των συναισθημάτων και μας καλούν να εμβαθύνουμε σε αυτά. «Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία της έκθεσης και προσθέτει: «Η έκθεση για τον «Κόσμο των συναισθημάτων» στην ελληνική αρχαιότητα ακολούθησε παρόμοια διάταξη και διαδοχή των έργων με την έκθεση που προηγήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Στήθηκε, όμως, σε ένα διαφορετικό σκηνικό: Την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει
μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα «λάβαρα» από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος -από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο-, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Έρωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής».

Η έκθεση δεν είναι μεγάλη αλλά είναι ιδιαιτέρως πυκνή και άριστα δομημένη σε πέντε ενότητες: 1. «Η τέχνη των συναισθημάτων – τα συναισθήματα στην τέχνη», 2.«Οι χώροι των συναισθημάτων», με υποενότητες «Ο ιδιωτικός χώρος», «Το πεδίο της μάχης», «Ο δημόσιος χώρος», «Οι ιεροί χώροι» και «Το νεκροταφείο», 3.«Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα», 4. «Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και 5. «Η Μήδεια». Εμπλουτίζεται επίσης με 11 video, τα οποία στήθηκαν δίπλα σε πρωτότυπα έργα και αφηγούνται, με εικόνα και σύντομο κείμενο, τους δραματικούς μύθους στις πολυπρόσωπες παραστάσεις των αγγείων.

Στους επιμελητές της έκθεσης συγκαταλέγονται: ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πρίστον (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική), ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Υπογράφουν και τον πλούσιο κατάλογο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και μελέτες άλλων 60 ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων.

Ομιλητής θα είναι υπεύθυνος αρχαιολόγος του Μουσείου Ακρόπολης.

Με Φιλικούς Χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματεύς Καθηγητής Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης Έφη Θ. Σπυροπούλου

Facebook Comments

POST A COMMENT.