Ευρώπη, Κύπρος, Ελλάς “Ο πολιτισμός και η βία είναι αντίθετες έννοιες” Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Του Δρ.  Ευστρ. Ι. Μαυρουδή πρέσβη ε.τ.

Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται μετά από πρωτοβουλία των Μέρκελ- Μακρόν η αρχή της πραγματοποίησης μιας μεγίστης πολιτικής και στρατηγικής πράξεως δηλαδή μεταβίβαση από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών στους ευρωπαικούς υπερεθνικούς μηχανισμούς, ορισμένων εξουσιών στα πλαίσια της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, όπως π.χ. ένα υπερεθνικό υπουργείο οικονομικών πράγμα που όμως εγείρει δυσχερέστατα  προβλήματα (αποδοχή, όροι, έλεγχοι,ιδιαιτερότητες κ.ο.κ.)

Εξάλλου, η αποτυχία της τελευταίας διασκέψεως των Ην. Εθνών  στην Ελβετία για το Κυπριακό πλην της ανεπαρκούς προετοιμασίας , ελέγχεται συν τοις άλλοις διαχρονικά  για την αναποτελεσματική διεθνοποίηση, της αόριστες επικλήσεις του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χωρίς ουσιαστική αξία μόνο ηθική και χωρίς κυρώσεις τις ψευδαισθήσεις για αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ, τις διακομματικές συνομιλίες με υποβάθμιση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινοτάρχη τον αναβαθμισμένο αρνητικό ρόλο  της Τουρκίας, την ψυχροπολεμική περίοδο ακόμη και σήμερα παρά την περιθωριοποίηση και τις αντιθέσεις της με Ουάσιγκτον, Ισραήλ, Ρωσία και άλλους, τη συνεχή παρουσία τουρκικών στρατευμάτων τα σχέδια  Ανάν εις βάρος Λευκωσίας- Αθήνας , την πρόσφατη ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή κ.λ.π.

Πρέπει όμως να σημειωθεί μια σημαντική επιτυχία των κυβερνήσεων Αθηνών – Λευκωσίας, δηλαδή το θέμα της αποχωρήσεως των τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων που πρώτη φορά ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τελικά, στα πλαίσια της διακοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ νομίζω πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική συμμετοχή των Τ/Κ στους θεσμούς της Κυπριακής Δημ9κρατίας  αν και αυτό φοβούμαι δεν θα εξευμενίσει το τουρκικό θηρίο.Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνω ότι κατά την γνώμη μου καλύτερη θα ήταν μια καθαρή λύση, όπως η διχοτόμηση  με τους ευνοικότερους  για την Λευκωσία  όρους! Καλύτερα αυτή τη λύση παρά η μη λύση.

Εν τέλει στη χώρα μας εμφανίζεται εδώ και κάποια χρόνια, μια διολίσθηση μια υπονόμευση της Δημοκρατίας μια εκτροπή σε στιλ Τσάβες. Παρεμβάσεις και παρανομίες της κυβέρνησης ασύδοτο πελατειακό κράτος, διαφθορά,ευνοιοκρατία εθισμός των πολιτικών στην παρανομία και ανεκτικότης τους υποβάθμιση θεσμών μάλιστα της δικαιοσύνης πρωτόγονος υποτιθέμενος αριστερός λαικισμός. Επιθέσεις κατά παντός εχθρού ή αντιπάλου  πραγματικού ή φανταστικού με στόχο τη διατήρηση πάση θυσία της νομής της εξουσίας. Επιβάλλεται επαγρύπνηση προσοχή και δυναμικές αντιδράσεις πριν είναι πολύ αργά. Γιατί κανένας δεν μπορεί να μας σώσει παρά ο εαυτός μας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.