Έγκριση του FDA στην πρώτη ιατρική εφαρμογή για ασθενείς με διαταραχή χρήσης ουσιών

εφαρμογή_κινητού

Ο FDA έκανε ένα σημαντικό βήμα στην ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης δίνοντας την πρώτη έγκριση ιατρικής εφαρμογής, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή reSET για διαταραχές από τη χρήση ουσιών, που δημιουργήθηκε από την Pear Therapeutics.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η ιατρική εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς εκτός κλινικών για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τον εθισμό τους σε ουσίες, όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η εφαρμογή θα παρέχει στον ασθενή -παράλληλα με τη θεραπεία απεξάρτησης που ακολουθεί- γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για να τον ενδυναμώσει στη μάχη που δίνει για αποχή από τις εξαρτήσεις του, με την επιπλέον βοήθεια και ενός συστήματος το οποίο βασίζεται σε κίνητρα που επιβραβεύουν τα άτομα για την αποφυγή ανάλογων επικίνδυνων ουσιών.

Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτη που περιελάμβανε 399 ασθενείς, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής 12 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 40,3% των ατόμων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή reSET ήταν προσκολλημένα στα θεραπευτικά τους προγράμματα έναντι μόνο του 17,7% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με πρότυπη θεραπεία.

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την ψηφιακή θεραπευτική και για τους ασθενείς με διαταραχή χρήσης ουσιών», δήλωσε ο Corey McCann, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pear Therapeutics. «Ως το πρώτο ψηφιακό θεραπευτικό συνταγογραφούμενο από τον FDA για θεραπεία ασθενειών, το reSET έχει επιδείξει βελτιωμένη αποχή και διατήρηση θεραπείας σε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη. Πιστεύουμε ότι οι συνταγογραφούμενες ψηφιακές θεραπείες δίνουν πρακτική βοήθεια για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ψυχιατρικής, της νευρολογίας και του πόνου, και θα αποτελέσουν ζωτικό μέρος του παραδείγματος θεραπείας του αύριο σε όλες τις περιοχές ασθενειών».

Η εφαρμογή, αν και έχει σχεδιαστεί για άτομα με προβλήματα εθισμού, δεν ενδείκνυται για χρήση σε άτομα που είναι εθισμένα σε παυσίπονα με οπιοειδή. Η εταιρεία διαθέτει μια ειδική εφαρμογή, τη reSET-O, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για όσους πάσχουν από τον εθισμό στα οπιοειδή και που έχει υποβληθεί για έγκριση στον FDA.

Η λογική μίας ψηφιακής μεθόδου θεραπείας που απομακρύνει την ανάγκη λήψης φαρμάκων ενέχει το σημαντικό πλεονέκτημα της έλλειψης παρενεργειών. Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός για τις δυνατότητες αυτών των εφαρμογών, καθώς και το ότι η Pear Therapeutics αύξησε πρόσφατα κατά 20 εκατομμύρια δολάρια τη χρηματοδότηση του χαρτοφυλακίου των ψηφιακών εφαρμογών της.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.