Η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης στη συνάντηση Τσίπρα -Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις διαφαινόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη αναδεικνύεται μέσω των επαφών του πρωθυπουργού τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη περίοδο η χώρα μας επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επικείμενες αλλαγές που διαφάνηκαν και από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία φιλοδοξεί όχι μόνο να οικοδομήσει συμμαχίες αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ορόσημα θεωρούνται τόσο η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Ταλίν στις 28 Σεπτεμβρίου , όσο και η Σύνοδος των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 9-10 Οκτωβρίου καθώς και η Σύνοδος Κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17 Ιουνίου για την Κοινωνική Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία έχουν κοινά σημεία στρατηγικής και σε αυτό το πλαίσιο και ο πρωθυπουργός θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σημειώνεται σχετικά με την σημερινή 1η Διακυβερνητική Σύνοδο ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το μέλλον της Ευρώπης και η νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα είναι στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητεί κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις κι απασχόληση.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή» ανέφερε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Σήμερα αναμένεται με το κλείσιμο των εργασιών της Διακυβερνητικής Συνόδου να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A) ενώ θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο

Η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει στις 12:10 κοινή συνέντευξη τύπου. Η ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αρχίσει στις 12:45.

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.