Κ. Ανάν: Έλλειμμα και κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος

w13-20402018460615

Με βασικό ζήτημα την επαγρύπνηση για τη δημοκρατία η τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Athens Democracy Forum.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη, ο οποίος παραδέχτηκε πρώτος πως ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι πολιτικό ον, γεννιέται και πεθαίνει ως μέλος μιας κοινωνίας. Μάλιστα ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως συμφωνεί με πολλές από τις ιδέες του Αριστοτέλη και τον χαρακτήρισε ακόμα επίκαιρο.

Ο κ. Ανάν, είπε πως μόνο η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που φέρνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη και την Ειρήνη, ενώ υπογράμμισε πως οι εκλογές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, στις οποίες οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο και όχι να απομακρύνονται.

Ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ σημείωσε πως υπάρχει ένα έλλειμμα, μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. «Οι δημοκρατικές ελευθερίες υποχωρούν επί 11 συναπτά έτη» είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε «διώχνεται η προσέλευση στις κάλπες, αυτό δείχνει μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών σε κόμματα και θεσμούς».

Ο κ. Ανάν τόνισε πως η οικονομική και προσφυγική κρίση βοηθά να κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός. Ως βασικές δυσκολίες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημοκρατικά καθεστώτα σύμφωνα με τον πρώην γ.γ είναι η απώλεια σημαντικού κομματιού δικαιωμάτων και εισοδημάτων των πολιτών- αποτέλεσμα πολιτικών λιτότητας-η αύξηση της ανισότητας καθώς και το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να κερδίζουν.

 

« Ο Αριστοτέλης τόνισε τη σημασία της μεσαίας τάξης για να υπάρξει δημοκρατία, όταν ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων μπορεί να υπάρξει αταξία, η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Ανάν και συμπλήρωσε πως οι «κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες απέναντι στις παγκόσμιες αγορές. Κάποιοι έσωζαν τράπεζες και οι άνθρωποι έχαναν τα σπίτια τους» υπογράμμισε αναφερόμενος στην αμερικανική κρίση του 2008.

 

Αν και έκανε λόγο για κρίση αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών κυβερνήσεων εντούτοις ζήτησε να επιχειρηθεί η αναμόρφωση του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση που δεν θα δημιουργεί στους πολίτες η εντύπωση των ανισοτήτων.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σπείρουν το σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Η δημοκρατία εμπνέει ακόμα ολόκληρο την πλανήτη, το τίμημα της δημοκρατίας είναι η αέναη επαγρύπνηση ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό» είπε καταλήγοντας στην ομιλία του.

Παράλληλα ο Κόφι Ανάν έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη της Κίνας η οποία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει υποδομές και έργα σε παγκόσμια κλίμακα, και εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τα όσα συμβαίνουν στη Μιανμάρ.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν προκλήσεις για την υφήλιο, αντιμετωπίστηκαν, είπε ο κ. Ανάν γιατί υπήρχαν ηγέτες που μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα, κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται τόνισε.

Facebook Comments

POST A COMMENT.