Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Σύντομα ολοκληρώνεται η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Το μνημόνιο υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα, από τον υπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το Μνημόνιο προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ά.).

Προβλέπεται, επίσης, δυνητικά η χρηματοδότηση γαλλικών ΜΜΕ για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και η δικτύωση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών με νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις.

Facebook Comments

POST A COMMENT.