Τι κομίζει στην Αθήνα ο Μακρόν

tsipras-macron

Με εμφανή ικανοποίηση θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν πως η επίσκεψη θα έχει πολλαπλή σημασία σε όλα τα επίπεδα.

Adtech AdΠολιτική και οικονομική στήριξη, συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και “απόβαση” επενδυτών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.
Πηγές με γνώση του παρασκηνίου της επίσκεψης επισημαίνουν ότι αυτή “συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της”. “Επομένως, το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ανοίγει τα χαρτιά του

Εξάλλου, πληροφορίες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και στον γαλλικό Τύπο και αφορούν στους σχεδιασμούς που έχουν καταρτιστεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θέλουν τον Εμμανουέλ Μακρόν να προτίθεται να μιλήσει, από την Αθήνα, για  το όραμά του σχετικά με το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται, κατά πληροφορίες, με την κεντρική ομιλία του, να ανοίξει τα χαρτιά του και αναφορικά με τα βασικά στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Η συζήτηση, βεβαίως, θα ανοίξει για τα καλά μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως είναι προφανές ότι οι βασικές επιδιώξεις Βερολίνου και Παρισίων έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και έχουν διαπιστωθεί οι συγκλίσεις, αλλά και οι αποκλίσεις.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται, όπως λένε παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου, “να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Οι προθέσεις Τσίπρα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας “αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, όπως και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας – αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας – όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης”.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να εμπλακεί η Ελλάδα στην σχετική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης και να μην ληφθούν αποφάσεις στον άξονα Βρυξελλών-Παρισίων-Βερολίνου ερήμην των μικρών χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον γάλλο πρόεδρο πως η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα βασιστεί “στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Άλλωστε, η Ελλάδα θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Πέραν αυτών,

Ελληνογαλλικές συγκλίσεις

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι στην σχετική ευρωπαϊκή συζήτηση, Ελλάδα και Γαλλία προσέρχονται με αρκετές συγκλίσεις στις θέσεις τους, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν περί την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό, όμως, όπως έχει πολλάκις επισημάνει το Μαξίμου, απαιτεί και τον “απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας”, όπως λένε πληροφορίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μακρόν θα έλθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον  υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών/Οικονομίας της Γαλλίας ήταν εκείνος που “φρέναρε” τις επιδιώξεις Σόιμπλε στα δύο κρίσιμα Eurogroup που είχαν διεξαχθεί ως το κλείσιμο της αξιολόγησης (22 Μαΐου, 15 Ιουνίου) πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να “περάσει” η περίφημη “ρήτρα ανάπτυξης” και η σύνδεσή της με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

“Γέφυρα” στη Θεσσαλονίκη

Πέραν αυτών, πάντως, τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύει μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Τις δύο πλευρές, σε επενδυτικό επίπεδο, συνδέει και η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία και θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες:

1) Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.

2) Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

3) Το μέλλον της Ευρωζώνης.

Τέλος, όπως λένε παράγοντες με γνώση των διαμειβομένων, “ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν-Τράμπ, αναβάθμιση γαλλογερμανικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη- επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματα Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ρόλο Ελλάδας στην περιοχή. Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό”.

Οι προσδοκίες, λοιπόν, είναι υψηλές και μένει να φανεί σε 10 ημέρες από σήμερα αν θα επιβεβαιωθούν, αλλά και αν ο Γάλλος θα είναι τόσο γαλαντόμος όσο φαίνεται βάσει του κλίματος που εκπέμπεται από Παρίσι και Αθήνα…

Πηγή: news247.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.