Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύσσεται το Τέξας λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα έγγραφο με το οποίο η Πολιτεία του Τέξας κηρύσσεται σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ φθάνει πλέον στο έδαφός της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, που ενισχύθηκε φθάνοντας στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα το Τέξας και μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

Ομοσπονδιακούς πόρους για την αντιμετώπιση του τυφώνα Χάρβεϊ ζητάει ο κυβερνήτης του Τέξας

Εν τω μεταξύ χθες ο  κυβερνήτης του Τέξας ζήτησε χθες  από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενόψει του τυφώνα Χάρβεϊ και ο Λευκός Οίκος δεν απέκλ.εισε  το ενδεχόμενο.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής θα επιτρέψει στις αρχές να αποδεσμεύσουν ομοσπονδιακούς πόρους, πριν καν φτάσει ο Χάρβεί στα παράλια του Τέξας, κάτι που αναμένεται να γίνει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο,  είχε πει  ο σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Μπόσερτ.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, είπε ότι ο Χάρβεϊ είναι “ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος” τυφώνας, προειδοποιώντας ότι η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει “μεγάλη καταστροφή”.

“Το κατεπείγον μήνυμά μου στους συμπατριώτες Τεξανούς είναι, αν ζείτε σε περιοχή όπου έχει διαταχθεί εκκένωση πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτή τη συμβουλή και να φύγετε μακριά όσο ακόμη μπορείτε” είπε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο Χάρβεϊ έχει ενισχυθεί και θεωρείται τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων. Ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθεί το χειρότερο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει την αμερικανική ήπειρο μετά τον τυφώνα Κατρίνα, καθώς συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 190 χιλιομέτρων την ώρα. Το απόγευμα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων από το Κόρπους Κρίστι. Σε περιοχές του Τέξας εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 97 εκατοστά βροχής ενώ η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 3,7 μέτρα.

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φεύγουν εθελοντικά. Ματαιώθηκαν επίσης τα μαθήματα, σήμερα και την Δευτέρα, σε δεκάδες σχολεία κατά μήκος των ακτών, σε μια περιοχή από το Κόρπους Κρίστι μέχρι το Γκάλβεστον, όπου ζουν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ αλλά στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τέξας, όπως είπε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.