Διατηρητέα καπναποθήκη στη Δράμα μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο

HOTEL-HYDRAMA

Το κτίριο Σπήρερ της πρώην καπναποθήκης της Δράμας, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Υ.Πε.Χ.ω.Δ.Ε. (με το Φ.Ε.Κ. 163/Δ/1-3-88), μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας.

Το υπέροχο διατηρητέο κτίριο διαθέτει 73 δωμάτια και σουίτες, δύο εστιατόρια και τζαζ – μπαρ, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ένα μικρό μουσείο καπνού ως αναφορά στο παρελθόν, κάβα με κρασιά της περιοχής και κέντρο spa.

Ως πρώτη και μοναδική προϋπόθεση για οποιαδήποτε επέμβαση στη συγκεκριμένη καπναποθήκη ήταν η διαφύλαξη της υπάρχουσας κατασκευής όπως ακριβώς έχει σήμερα και ο πλήρης διαχωρισμός από οποιαδήποτε νέα επέμβαση.
xenodoxeio dramaxenodoxeio drama
Η προσέγγιση ήταν να διαφυλαχτεί και να συντηρηθεί στο μέλλον το κτίριο με μια νέα χρήση, αυτή του ξενοδοχείου, και παράλληλα να επιτρέπει στους τουρίστες αλλά και στους κατοίκους της πόλης να έχουν πρόσβαση και σε άλλες χρήσεις όπως στις αίθουσες συγκεντρώσεων πολλαπλής χρήσης, στο μουσείο καπνού στους χώρους εστίασης σε σχέση με τη μικρή λίμνη και το πάρκο, και γενικά σε χώρους που λειτουργούν πολιτιστικά σε καθημερινή βάση.
xenodoxeio dramaxenodoxeio drama
Αποκατάσταση – επεμβάσεις
Εξωτερικά το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως, διατηρώντας την αρχική του μορφή με τη μόνη διαφορά ότι στη θέση του ανελκυστήρα, που είχε προστεθεί στο κτίριο αργότερα, ανοίχθηκαν πάλι παράθυρα όπως ήταν παλαιά, ώστε να αποκατασταθεί η συμμετρία.
Εσωτερικά όλος ο ξύλινος φέρων οργανισμός, καθώς και τα πατώματα παρέμειναν ως είχαν, αφού συντηρήθηκαν και περάστηκαν στην τελική φάση με κατάλληλο βερνίκι μάζας για πυροπροστασία, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το χρώμα των ξύλων.

Επειδή το υλικό στήριξης ήταν ξύλινοι στύλοι και τα πατώματα από σανίδια πάχους 22 mm, που με απαίτηση της αρχαιολογίας έπρεπε να διατηρηθούν στο σύνολό τους, προέκυψαν τέσσερα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με ριζικές, πολύ ακριβές και ειδικές λύσεις, οι οποίες επιβάρυναν πολύ τον προϋπολογισμό του έργου:
xenodoxeio dramaxenodoxeio drama
• Το πρώτο πρόβλημα, απολύτως καθοριστικό για την επιτυχή λειτουργία του ξενοδοχείου, ήταν η ηχομόνωση των πατωμάτων, των διαχωριστικών τοίχων, των υποστυλωμάτων, των οροφών καθώς και των υδραυλικών εγκαταστάσεων (στήριξη ιδιόμορφη κτλ.).
• Το δεύτερο και ουσιαστικό πρόβλημα ήταν η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η αντισεισμικότητα του κτιρίου, που λόγω της παλαιότητας ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτούσε ειδικές μελέτες και εξειδικευμένες κατασκευές.
• Το τρίτο θέμα ήταν η επεξεργασία των ξύλων, ώστε να σταματήσει η φθορά (σκουλήκι κτλ.) με τη χρήση εξειδικευμένων υλικών.
• Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε έντονα τους μελετητές ήταν η πυροπροστασία.

Τα δάπεδα παραμένουν ως έχουν και μόνο επάνω από το σημερινό πέτσωμα τοποθετούνται τα νέα ηχομονωτικά υλικά, επί των οποίων απλώνεται κόντρα πλακέ θαλάσσης με επίστρωση μοκέτας και υπόστρωμα (κολυμβητό δάπεδο).

Από κάτω όλα τα κύρια δοκάρια αλλά και τα δευτερεύοντα είναι εμφανή με πετροβάμβακα υψηλού ειδικού βάρους και γυψοσανίδα μόνο ενδιάμεσα. Όλη η στέγη αντικαταστάθηκε με νέα, με όμοια με τα παλαιά, υψηλής ποιότητας υλικά, ενισχύοντας τη φέρουσα κατασκευή για αντισεισμική προστασία.
xenodoxeio dramaxenodoxeio drama
Χωροθέτηση νέων χρήσεων
Για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα προς τη λίμνη, τα δωμάτια χωροθετήθηκαν στο μεν δεύτερο και τρίτο όροφο μόνο προς την πλευρά της λίμνης, στο δε τέταρτο όροφο και στη σοφίτα και στις δύο πλευρές. Σε κάθε δωμάτιο της σοφίτας δημιουργείται ένας φεγγίτης στην οροφή για φυσικό φωτισμό και εξαερισμό.

Στο ισόγειο και προς τη λίμνη δημιουργείται πεζόδρομος μεταξύ του ξενοδοχείου και των ισόγειων χώρων, που είναι σήμερα μπαρ και ανήκουν στο Δήμο Δράμας. Παράλληλα με τον πεζόδρομο και μέσα στο κτίριο σ’ όλο το μήκος αυτής της πλευράς δημιουργήθηκε διάδρομος – στοά, ο οποίος επεκτείνεται καθ’ ύψος και στον πρώτο όροφο, με θέα προς τη λίμνη και χωρίς κουφώματα, ώστε να λειτουργεί ως στεγασμένη επέκταση του πεζοδρομίου.
xenodoxeio dramaxenodoxeio dramaxenodoxeio drama

Πηγή: www.ktirio.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.