Υπερηχογράφημα μαστών: ένας διαγνωστικός σύμμαχος της μαστογραφίας στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού

υπερηχος μαστων

Ένα νέο είδος απεικονιστικής εξέτασης του μαστού, το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστών συνιστάται από τους μαστολόγους και τους γυναικολόγους τα τελευταία χρόνια ως συμπλήρωμα του καθιερωμένου προληπτικού ελέγχου με τη μαστογραφία.  

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς καταγράφονται περίπου 500.00 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Από την πολιτεία και την ιατρική κοινότητα γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο γυναικείο πληθυσμό για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, διότι με την έγκαιρη διάγνωσή του, προσφέρεται καλύτερη πρόγνωση, μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση των πυκνών μαστών

Η δρ. Αθηνά Βούρτση, ειδική ακτινοδιαγνώστρια μαστού και Γ.Γ. της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, υπογραμμίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια, αυτόν της πυκνότητας του μαστού. Η σημασία της πυκνότητας υπήρξε υποτιμημένη μέχρι πρόσφατα και δεν τύγχανε της απαραίτητης προσοχής στο διαγνωστικό τομέα.

Οι γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστού έχουν μέχρι και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση του αντίστοιχου καρκίνου, ενώ υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στην έγκαιρη διάγνωσή του σε αρχικό στάδιο. Η μέση Ελληνίδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν είναι δυστυχώς επαρκώς ενημερωμένη για το σημαντικό ρόλο της πυκνότητας του μαστού.

Πότε η μαστογραφία δεν αρκεί

Η κύρια εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η γνωστή μαστογραφία, που όμως συναντά προβλήματα στην περίπτωση πυκνού μαστού. Αυτά τα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει και να λύσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Αυτοματοποιημένο Υπερηχογράφημα Μαστού(Automated Breast Ultrasound-ABUS). Είναι μια νέα τεχνολογία της GE Healthcare, που υπερτερεί έναντι των απλών υπερήχων, καθώς πρόκειται για τυποποιημένη εξέταση, που γίνεται αυτόματα και προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση και μελέτη του μαστού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πλέον ορατές βλάβες που δε θα μπορούσαν να εντοπιστούν με τη μαστογραφία, ή με ένα απλό υπερηχογράφημα, ενώ η εξέταση μπορεί να μελετηθεί ξανά και ξανά, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία της εξεταζόμενης.

Στον υπέρηχο εξετάζεται ο μαστός με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων. Η εξέταση δεν πονάει και δεν έχει ακτινοβολία. Επειδή στον υπέρηχο εξετάζεται ο μαστός σε διάφορα επίπεδα και δεν επιπροβάλλονται οι ιστοί, όπως στη μαστογραφία, η εξέταση αυτή είναι πιο κατάλληλη για την εξέταση του πυκνού μαστού. Επίσης ο υπέρηχος είναι πιο κατάλληλη εξέταση για την αναγνώριση κυστικών βλαβών. Επομένως, ο υπέρηχος δεν αντικαθιστά, σε καμία περίπτωση, τη μαστογραφία που είναι η κλασσική και τεκμηριωμένη μέθοδος απεικόνισης του μαστού για τον προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η συγκεκριμένη εξέταση (ABUS) αυξάνει ως και 55% -πάντα συνδυαστικά με τη ψηφιακή μαστογραφία- την πιθανότητα εντοπισμού διηθητικών τύπων καρκίνου του μαστού. Η τεχνολογία ABUS είναι χωρίς ακτινοβολία, η εξέταση διαρκεί 15 μόλις λεπτά και η ποιότητα των εικόνων που λαμβάνονται είναι υψηλή, επιτρέποντας λεπτομερή και ολοκληρωμένο έλεγχο και ανάλυση.

Παρά, όμως, τις εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες, μακροπρόθεσμα και πιο συνολικά, καθοριστικής σημασίας είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου, προληπτικού, πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για την πιστοποίηση των υπαρχόντων διαγνωστικών κέντρων. Με αυτόν τον τρόπο, και οι γυναίκες θα ενημερώνονται ολοκληρωμένα και έγκυρα και, το σημαντικότερο, θα τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.