Ο υφ. Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Τέρενς Κουίκ
 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, κήρυξε στην Πρέβεζα την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κουίκ, μεταξύ άλλων είπε: «Εσείς οι Ηπειρώτες είσαστε ένα παράδειγμα, για το πώς θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργεί σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ο Ελληνισμός της Ομογένειας.  Έχετε ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο, που χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και των κυβερνήσεών της, το οργανώσατε και το εκλέξατε μόνοι σας, μέσα από αυτοργανωμένα συμβούλια, που έχετε οι ίδιοι ψηφίσει σε κράτη και ηπείρους. Και επίσης, έχετε στη κορυφή της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής Διασποράς νέους και επιτυχημένους ανθρώπους, όπως ο σημερινός Πρόεδρος κ. Χρυσόστομος Δήμου.
Είναι το «νέο αίμα» που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι «γαντζωμένοι» σε καρέκλες, οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία.
Και πώς να μην είναι έτσι τα πράγματα, όταν εσείς οι Ηπειρώτες είσαστε και το κορυφαίο εθνικό παράδειγμα στην απόδοση δεκάδων ευεργετών, που συνέβαλλαν στη δημιουργία και να σταθεί όρθιο το σύγχρονο ελληνικό Κράτος, μετά την Επανάσταση του 1821.
Υπήρξαν ευεργέτες που δεν έκαναν οικογένεια, δεν έκαναν παιδιά, γιατί η μανά, σύζυγος, αδελφή και κόρη ήταν η ίδια η Ελλάδα».
Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ανοίγοντας τις εργασίες του Δ΄ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στη Πρέβεζα.
Στο χαιρετισμό του ο ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε, επίσης, στα αιτήματα, που έθεσε στη προκαταρκτική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Χρυσόστομος Δήμου, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του νέου αυτο-οργανωμένου και αυτοχρηματοδοτούμενου Σ.Α.Ε. και διευκρινίζοντας θέματα σχετιζόμενα με την ψήφο των Ομογενών, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κώστα Πουλάκη.
«Χαίρομαι, που το θέμα της ψήφου το ζητάτε από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα, που τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τώρα – ίσως και τέσσερις – θα μπορούσαν να το είχαν λύσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα κόμματα που κυβερνούσαν και δεν το έπραξαν. Ένας νόμος, που θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί και όταν τον έφερε το 2008-9 στη Βουλή ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που κάποιοι το «τορπίλισαν» μια νύχτα πριν τη ψηφοφορία.
Αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτά.
Πάντως το ζήτημα είναι, ότι το θέμα της ψήφου είναι μέσα στα 17 «βήματα» της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής και έχει «ανοίξει» ως θέμα προς επίλυση από το Υπουργείο Εξωτερικών της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σημείωσε ο ΥΦΥΠΕΞ  Τέρενς Κουίκ, κλείνοντας την τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.