Τραμπ, από Πολωνία: Ναι σε «δυναμική αντιμετώπιση» της Β. Κορέας

18197585

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, χθες στην Βαρσοβία τάχθηκε υπέρ της «δυναμικής αντιμετώπισης» της Βόρειας Κορέας, μετά την τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση. Παράλληλα, παρότρυνε κι άλλες χώρες να δείξουν στην Πιονγιάνγκ ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την περασμένη Τρίτη στην δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με την γνώμη ειδικών, είχε τέτοια ακτίνα δράσης ώστε θα μπορούσε να πλήξει την Αλάσκα και την Χαβάη, αλλά ίσως και τις βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πύραυλος αυτός μπορούσε να μεταφέρει μία μεγάλη πυρηνική κεφαλή.

Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε ως «απειλή» τη Βόρεια Κορέα τονίζοντας ότι: «θα αντιμετωπιστεί πολύ δυναμικά». Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται «άσχημα πράγματα» για την Βόρεια Κορέα, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα τραβήξει μία «κόκκινη γραμμή» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως έκανε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για τα χημικά όπλα στην Συρία. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα «συμπεριφέρεται πολύ επικίνδυνα, ενώ κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι η δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση δεν έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά στην πολεμική σύγκρουση, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων έναντι της Πιονγιάνγκ. «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε (πολεμικές) επιλογές εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αλλά η κατάσταση αυτή άπτεται καθαρά των διπλωματικών χειρισμών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο. «Η διπλωματία δεν έχει αποτύχει… Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται όσο μιλάμε» συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-κου, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση των ΗΠΑ στην συμμαχία με τη Νότια Κορέα, ενώ υποσχέθηκε την διάθεση «μιας ολοκληρωμένης σειράς αμυντικών επιλογών». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιάπωνα ΥΠΑΜ την Τετάρτη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.