Ισχυρό Εθνικό μήνυμα καρδιάς στέλνουν οι μαθητές του “Παιδικού Πανεπιστημίου”

1 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Άρθρο της Ανθής Πίκουλα.

Το έτος 2017 η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή στήριξη από όλους τους Έλληνες. Στήριξη με επιτυχή αποτελέσματα επικοινωνίας,  με αγνή, αυθόρμητη, πηγαία  και επιτυχή προβολή της Πατρίδας μας.

Οι πρωταγωνιστές μιας σημαντικής προσπάθειας με κύριο σύνθημα «αγαπώ την Ελλάδα» είναι μικροί ηλικιακά πρεσβευτές, αλλά με μεγάλες δυνατότητες, μεταφέροντας την αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για τη χώρα που γεννήθηκαν. Είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας, που κουβαλούν στην καρδιά τους την Ελλάδα.  «Κρατούν ψηλά τη σημαία»  με μοναδική δύναμη ψυχής, προβάλλοντας με επιτυχία την αγάπη προς την Πατρίδα. Η αγνότητα και καθαρότητα των παιδικών τους ψυχών, είναι ο ζητούμενος οδηγός επιτυχημένης προσέγγισης της κοινής γνώμης. Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να παρουσιαστεί  με τρεις λέξεις: «Εξετάζω – Προετοιμάζω – Κερδίζω». Αλλά και προς τα παιδιά όλου του κόσμου, στέλνουν το μήνυμα μιας ειρηνικής συνύπαρξης με αγάπη, σε ένα κόσμο που έχει διδαχτεί και συνεχίζει να διδάσκεται η θεμελιώδης αξία της Ελληνικής φιλοξενίας.

dav

dav

Στο πρότυπο κέντρο προσχολικής αγωγής «Παιδικό Πανεπιστήμιο», που βρίσκεται λίγο έξω από την Αθήνα στο Λαγονήσι, η αγωγή και η εκπαίδευση συνάντησαν την δημιουργική πορεία μιας μεγάλης ιδέας -ενός καινοτόμου προγράμματος, που σχεδίασε η διευθύντριά Τατιάνα Τσαραμιάδου με πρωτοποριακή μεθοδολογία ειδικά για μικρά παιδιά. Βήμα – βήμα εξέτασαν  όλα τα σχετικά με την επιλογή του προγράμματος, προετοίμασαν τους ικανότατους πρωταγωνιστές τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και τελικά κέρδισαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στην σημασία της Ελληνικής πατρίδας, του Πολιτισμού της ιστορίας και της παράδοσης. Οι μικροί «πρεσβευτές» μας είναι βέβαιο ότι θα ακουμπήσουν τις ευαίσθητες χορδές των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα τους γεμίσουν αγάπη και σεβασμό για τη μητέρα Πατρίδα.  Η επιλογή των παιδιών για αυτόν τον ρόλο, έχω την αίσθηση , ότι είναι η καλύτερη επιλογή! Είναι η ευκαιρία που ζητούν τα παιδιά της Ελλάδας, να ενωθούν όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον!   To ζητούν και προσπαθούν να το προβάλλουν με τόσο αληθινό τρόπο, με την καρδιά τους να πλημυρίζει από αγάπη προς ολόκληρο τον Ελληνισμό!

Έφτασε η στιγμή τη σκυτάλη αυτής της παρουσίασης, να την δώσω στην ευλογημένη και ικανότατη δημιουργό του Παιδικού Πανεπιστημίου, την διευθύντρια κ. Τατιάνα Τσαραμιάδου, Παιδαγωγού – Οικογενειακής Συμβούλου και μητέρας.  Μαζί της θα προσπαθήσω να βοηθήσω στη δημιουργία των συμπερασμάτων σας, με μια φιλική και ανθρώπινη συνέντευξη.

Συνάντησα την ιδρύτρια και διευθύντρια του πρότυπου κέντρου προσχολικής αγωγής ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, στο 37ο χιλ. παραλιακής λεωφόρου Σουνίου& Απειράνθου 5, στο Λαγονήσι. Σημαντική εντύπωση μου έκαναν οι εξωτερικές και εσωτερικές υποδομές, που δημιουργήθηκαν με στόχο τα παιδιά να ζουν σε άνετο, χαρούμενο, ακίνδυνο, άρτια εξοπλισμένο και δημιουργικό περιβάλλον.  Ενώ ξεκινούσα την συνέντευξη, σκέφτηκα ότι όλα τα προηγούμενα συνδέονται άμεσα με πνευματικές και ψυχικές παραμέτρους, που οδηγούν σε υψηλής απόδοσης δεδομένα.

5 Αρχαία Τριήρης από τα παιδιά του Παιδικού Πανεπιστημίου

Α.Π.: Κυρία Τσαραμιάδου, τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, πιστεύετε ότι μπορούν να κατανοήσουν τον κύριο εκπαιδευτικό στόχο του προγράμματος σας «αγαπώ την Ελλάδα»;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ την Ελλάδα» έχει στόχο  την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την πολιτιστική Ελλάδα, την Ελληνική παράδοση και τέχνη, την παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς. Τα Ελληνόπουλα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να ζουν μαζί με παιδιά από όλο τον κόσμο ειρηνικά, αλλά υποστηρίζοντας – προωθώντας – αναδεικνύοντας – εκπροσωπώντας – ξεχωρίζοντας, την σημασία του Ελληνικού Πολιτισμού προς όφελος όλων των παιδιών του κόσμου!  Τα παιδιά θα ζήσουν όλη τους την ζωή, δίπλα σε διαφόρων εθνοτήτων , θρησκειών και πολιτισμών παιδιά. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχουν στην καρδιά τους την αγάπη για την Ελλάδα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και να μην επιτρέπουν την υποτίμηση, την αμφισβήτηση, την έλλειψη σεβασμού από άλλους λαούς, σεβόμενοι πάντα αλλήλους!

Α.Π.: Το τρίπτυχο * εξετάζω* προετοιμάζω *κερδίζω* αντιπροσωπεύει την ξεχωριστή σας προσπάθεια, για την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για τον Ελληνισμό;  

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Θα έλεγα πώς ναι την αντιπροσωπεύει. Διότι είναι σημαντικό να «εξετάζω» χωρίς βιασύνη, να ελέγχω παραμέτρους, να υπολογίζω τα νέα δεδομένα. Παράλληλα να προετοιμάζω τις νέες γενιές γι αυτό που έρχεται ή προλαμβάνω πριν έρθει ή ενισχύω την κοινωνική βάση ώστε να προετοιμαστούν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες ή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκόσμιας συνεχώς μεταλλασσόμενης οικονομίας και πολιτισμικών δεδομένων. Και τέλος «κερδίζω»! Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μου. Σαν εκπαιδευτικός θα πρέπει να «συμμετέχω» σε όλες τις στρατηγικές που χαράζουν οι πολιτικοί για το μέλλον των παιδιών μας. Η ισχυρή μου άποψη είναι ότι μόνο με την παιδεία θα κερδηθεί το μέλλον της Ελλάδας!

Α.π.: Από πότε λειτουργεί το Παιδικό Πανεπιστήμιο και γιατί το ονομάσατε «πανεπιστήμιο»;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Το Παιδικό Πανεπιστήμιο λειτουργεί 23 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1994 με στόχο να διαφοροποιηθεί η προσχολική αγωγή και η εκπαίδευση, από το απλό δημιουργικό παιχνίδι που τότε εφαρμοζόταν στους παιδικούς σταθμούς, σε μια νέα προσχολική εκπαιδευτική βάση και αγωγή των νέων πολιτών που αργότερα θα αποτελέσουν άριστους μαθητές, οικογενειάρχες, επιχειρηματίες, ηγέτες και θα μπορούν να μεταλαμπαδεύουν με πάθος τα Ελληνικά ήθη, έθιμα, αρχές και γνώσεις στις επόμενες γενιές. Το 1994 όταν το Παιδικό Πανεπιστήμιο άνοιξε, πολλοί χαμογελούσαν νομίζοντας ότι το όνομά του αποτελεί απλώς ένα διαφημιστικό σλόγκαν. Όμως 23 χρόνια τα καινοτόμα προγράμματά μας ακολουθούνται από σχολές και Πανεπιστήμια, γίνονται αντικείμενα μελέτης φοιτητών, έχουμε πολλούς που έρχονται για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και εκπαιδεύουμε ακόμα και γονείς προς την κατεύθυνση της σωστής αγωγής των παιδιών τους. Το Παιδικό Πανεπιστήμιο είναι ένα μικρό Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά! Προσφέρει όλα τα μαθήματα, ποικίλες γνώσεις και δραστηριότητες στα παιδιά και τις οικογένειες τους, αλλά με τρόπο ειδικά σχεδιασμένο για την μικρή τους ηλικία!

Α.π.: Έχετε την αίσθηση ότι οι μικροί σας ηλικιακά «πρεσβευτές», θα κατορθώσουν να «κρατήσουν ψηλά τη σημαία» στην παγκόσμια καμπάνια «Αγαπώ την Ελλάδα», προβάλλοντας με επιτυχία την αγάπη, εκτίμηση και τον σεβασμό για την χώρα που γεννήθηκαν;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ την Ελλάδα» περιλαμβάνει δραστηριότητες ειδικά για μικρά παιδιά. Ότι έμαθαν τα παιδιά το έμαθαν με διαδραστικό, βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο! Οπότε το έχουν μάθει πολύ καλά! Το έχουν «βάλει στην καρδιά τους»! Ακόμη και μετά από 20 χρόνια κανένα από αυτά τα παιδιά δεν θα έχει ξεχάσει το συναίσθημά του όταν του διηγηθήκαμε την ιστορία των 300 του Λεωνίδα ή όταν του δείξαμε πώς ζούσαν τα παιδιά στην Αρχαία Αθήνα ή πώς οι γλύπτες σκάλιζαν τα αγάλματα στην Ακρόπολη. Το συναίσθημα, η εμψύχωση, το θέατρο, η μουσική είναι αυτά που τα παιδιά δεν ξεχνούν ποτέ. Όταν έρθει λοιπόν η ώρα να «κρατήσουν ψηλά» οποιαδήποτε «σημαία» της πατρίδας, είτε είναι από πανί, είτε είναι συμφωνίες, είτε είναι διηγήσεις στα παιδιά τους, να είστε σίγουροι ότι η συναισθηματική μνήμη θα είναι εκεί και δεν θα τους προδώσει ποτέ!

Α.Π.: Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσατε μαζί τους, θα φτάσουν στο σημείο να ενωθούν με τα παιδιά όλου του κόσμου, στην Ελλάδα την μητέρα του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοξενίας;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Στην Ελλάδα πλέον ζουν και μεγαλώνουν παιδιά από όλο τον κόσμο. Δεν έχει σημασία, πόσα, από πού, πόσο θα μείνουν, σημασία έχει ότι θα συνυπάρξουν με τα Ελληνόπουλα σε καιρούς δύσκολους, με κατευθύνσεις αμφίβολες και διαβουλεύσεις που ίσως δεν ευνοούν ούτε την Ελλάδα, ούτε την εξαιρετική Ελληνική οικογένεια. Γι αυτό πιστεύω ότι τα μικρά παιδιά , πριν καν πάνε στο δημοτικό σχολείο, θα πρέπει να έχουν – όχι μόνο γνώσεις- αλλά και να έχουν ισχυροποιήσει πολλούς τομείς του χαρακτήρα τους, με στόχο : την συνεργασία, την ειρηνική αλλά ισχυρή διεκδίκηση, την αυτοπροστασία τους, την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών και ειδικά των παιδιών, την απαίτηση της εδραίωσης της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο χάρτη στον ρόλο που της αξίζει και που εμείς οι ίδιοι σαν Έλληνες πολίτες θα χτίσουμε και θα τιμήσουμε!

Α.Π.: Έχετε κάποιους στόχους για το Περιβάλλον και το Πράσινο, προκειμένου να «πλουτίσετε» τα παιδιά σας με ενδιαφέρον, αγάπη και ενασχόληση;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Κάθε χρόνο στο Παιδικό Πανεπιστήμιο εκπονούμε πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα. Ένα από αυτά πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες όταν συμμετείχαμε στην παγκόσμια μέρα εθελοντισμού «LETS DO IT». Εκπονήσαμε επίσης  πρόγραμμα για την «προστασία των δασών και των ειδών υπό εξαφάνιση», ενώ συμμετείχα εγώ προσωπικά και σε πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την «μέλισσα στο Περιβάλλον και την Εκπαίδευση» που έγινε στο ΚΠΕ Αρναίας Χαλκιδικής.

Α.Π.: Δίνοντας τη σκυτάλη της μαθητικής τους διαδρομής, προκειμένου να συνεχίσουν στον επόμενο στίβο – το δημοτικό –  τι εφόδια πιστεύετε δίνετε στους μικρούς σας «συνεργάτες»;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Γνώσεις – Αγωγή – θετική στάση ζωής! Τα παιδιά τα εκπαιδεύουμε να εργάζονται αλλά και να χαίρονται την ζωή με σεβασμό στους γύρω τους, με αγάπη και χαρά! Αποκτούν τεράστια παρακαταθήκη γνώσεων σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων και δραστηριοτήτων στο σχολείο μας. Αθλητισμός, τέχνη, ελληνική γλώσσα, μουσική, χορός, ζωγραφική, λογοτεχνία, γεωγραφία, ιστορία, θέατρο κ.α. Η «προίκα» που παίρνουν μαζί τους οι απόφοιτοι του Παιδικού Πανεπιστημίου  όλα αυτά τα 23 χρόνια την συνοψίζουμε στον «Όρκο» που δίνουν κάθε χρόνο στην τελετή αποφοίτησης: «Ορκίζομαι, ότι έμαθα ποτέ να μην ξεχάσω, να εργάζομαι, να χαίρομαι, αγάπη να μοιράζω! Και πάντοτε μες την καρδιά να έχω για ενθύμιο, είναι το πρώτο μου σχολειό , το Παιδικό Πανεπιστήμιο!»

Α.Π.: Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Αγαπώ την Ελλάδα». Είστε έτοιμη να το μεταφέρετε και στα παιδιά όλης της Ελλάδας;Έχετε βρει τον τρόπο ενημέρωσης;                                                                                 

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Έγιναν πολλές παρουσιάσεις στα παιδιά από τους εκπαιδευτικούς μας, με θεατρικό και διασκεδαστικό τρόπο. Προβολές, δραματοποίηση, διηγήσεις, ακόμα και θέατρο μεταξύ των εκπαιδευτικών για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων. Ενδεικτικά διδάξαμε στα παιδιά:

  • Την ποιότητα του τουρισμού στην Ελλάδα.
  • Τον τρόπο ζωής στην αρχαία Ελλάδα
  • Τους Θεούς του Ολύμπου.
  • Την Τέχνη στην αρχαία Ελλάδα. Τι είναι η γλυπτική, για τα αγάλματα και την αγγειοπλαστική στην αρχαία Ελλάδα.
  • Το Θέατρο: Τι είναι η τραγωδία Κωμωδία Παρωδία
  • Το Μαντείο των Δελφών – πόλεμοι και εκστρατείες και
  • Ολυμπιακοί Αγώνες .

Ναι, θα ήθελα πολύ να το μεταφέρω παντού σε όλα τα Ελληνόπουλα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα ήθελα πολύ να κάνω κάποιες παρουσιάσεις στο εξωτερικό, για να υποστηρίξω εκπαιδευτικούς να κάνουν το πρόγραμμα στα σχολεία τους. Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από όλο το πρόγραμμα, που θα βοηθήσει και άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τα πραγματοποιήσω!

Α.Π.: Η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «’Ελλάδα γεια σου», στις 23/06/2017 με συμμετοχή 100 παιδιών και 25 εκπαιδευτικών, είναι η κορωνίδα της παιδαγωγικής σας προσέγγισης στα πατριωτικά τους αισθήματα. Από την εμπειρία σας κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Πάρα πολύ ! Και όχι μόνο την ψυχούλα των παιδιών και των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων τους, των θεατών, όλων όσων συμμετείχαν ή συνέβαλαν πολύ ή λίγο σε αυτήν την παράσταση. Όταν το συναίσθημα γίνεται οπτική και ηχητική αναπαράσταση, αποκτά ζωή , υπόσταση! Το βλέπεις μπροστά σου να ξαναζεί, έτσι όπως το ονειρεύτηκες! Δεν είναι λίγο να συνεργαστούν τόσα μικρά παιδάκια και εκπαιδευτικοί, που χορεύουν, δραματοποιούν, απαγγέλουν σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά! Επίσης να προσθέσω ότι τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς κατασκεύασαν υπέροχα δείγματα Ελληνικής τέχνης, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα , τα οποία θα εκτεθούν την ημέρα της παράστασης για το κοινό! Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) και ελπίζουμε να στείλει το μήνυμά της στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο!

Α.Π.: Εσείς είναι διακριτό, «δίνετε» στα παιδιά! Αυτά σας έχουν δώσει αγάπη, αναγνώριση, καλοσύνη, ενδιαφέρον, φιλία κ.α.;

Τατιάνα Τσαραμιάδου: Εγώ γεννήθηκα δασκάλα! Ήμουν παιδί όταν ανέλαβα τάξη παιδιών να διδάξω για πρώτη φορά! Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από τα παιδιά! Έχω 2 γιους, 17 και 25 χρονών, αλλά έχω και όλα τα παιδιά του κόσμου! Είμαι ευτυχισμένη γι αυτό, διότι τα παιδιά σου δίνουν πάντα περισσότερα από όσα τους δίνεις εσύ! Νιώθω ευλογημένη που ζω και εργάζομαι με τα παιδιά! Το Παιδικό Πανεπιστήμιο ήταν μια ιδέα και εξελίχθηκε σε πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στην αγωγή, την εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία τους! Στόχος μου είναι να συνεχίσει την εξελικτική του πορεία και να προσφέρει πάντα ποιότητα υπηρεσιών στα παιδιά και τις οικογένειές τους!

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η παρουσίαση και η συνέντευξη για τους ικανότατους πρεσβευτές μας. Τα αγαπημένα ,τρυφερά και ικανά  παιδιά ,που στοχεύουν και επιτυγχάνουν μεγάλα και θετικά αποτελέσματα. Είναι απολύτως σαφές ότι διαθέτουν ένα από τα πλέον απαραίτητα προσόντα που είναι η φαντασία τους! Με κατάλληλες εκπαιδευτικές δεξιότητες, με απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους, μπορούν να βάλουν σε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους – την αγάπη για την Ελλάδα – την Πατρίδα! Ας αφήσουμε τις αγνές ψυχές των παιδιών να καθοδηγήσουν τον δρόμο της τιμής και της αξίας της Ελλάδας!

 

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.