Η ΕE τιμά τη μνήμη του Χέλμουτ Κoλ, την 1η Ιουλίου

xelmout-kol-perissoteri-upomoni-gia-tin-ellada

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμήσει τη μνήμη του πρώην γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, με τελετή στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνει παρόμοιο μνημόσυνο.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κοινοβούλιο χθες Τρίτη, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις 28 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Ο Κολ, που απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ήταν ο μακροβιότερος εν ενεργεία καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρετώντας τη θέση αυτή από το 1982 έως το 1998. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επανένωσης της Γερμανίας το 1990, και αποτελούσε κινητήριο δύναμη στην εισαγωγή του νομίσματος του ευρώ.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung έγραψε ότι στην τελετή στο Στρασβούργο θα μιλήσει η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καθώς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ στη δυτική Γερμανία, κοντά στην πρώην οικία του Κολ στο Λούντβιχσχάφεν.

Το γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαγιερ είπε ότι σύμφωνα με τις επιθυμίες της χήρας και δεύτερης συζύγου του Κολ, Μάικε Κολ-Ρίχτερ, δεν θα υπάρξει άλλη κρατική τελετή στη Γερμανία.

Ο Κολ, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ και τον εμπνευστή της ευρωπαϊκής ενοποίησης Ζαν Μονέ, αποτελεί ένα από τρία μόνο άτομα που έχει χαρακτηρίσει η ΕΕ “Επίτιμους Πολίτες της Ευρώπης”, μία διάκριση που απονέμεται για εξαιρετική προσφορά στην προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.