ΜΕΘ: Νέα μέθοδος οξυγόνωσης του αίματος αποδεικνύεται ευεργετική σε επικίνδυνες λοιμώξεις

ΜΕΘ

Μία σύγχρονη τεχνική, που μπορεί να υποκαταστήσει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων, παρουσιάστηκε το Σάββατο, 17 Ιουνίου, στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM), στην Αθήνα.

Ήδη, η μέθοδος χρησιμοποιείται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του εξωτερικού και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο υποστήριξης των ΜΕΘ, εξοπλισμός που -όπως αναφέρθηκε- θα έρθει σύντομα και στις ΜΕΘ στην Ελλάδα.

Γιατί είναι ευεργετική η νέα τεχνική

Με την ταυτόχρονη χρήση δύο καθετήρων, το αίμα που έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οξυγόνου εξέρχεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και εισέρχεται εκ νέου, αφού πρώτα περάσει από την ειδική συσκευή. Έτσι, επιτυγχάνεται η ζωτική λειτουργία της πρόσληψης του οξυγόνου και της αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα από το κύτταρο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στον πάσχοντα, αλλά και το θεράποντα γιατρό, ώσπου να δράσει αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή και να επιτευχθεί η ίαση. Αυτό αποδεικνύεται ευεργετικό σε επικίνδυνες λοιμώξεις (ιώσεις, βακτηριαιμίες, γρίπη κ.α.).

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή όλων αυτών των σύγχρονων μεθόδων αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας, αφενός μέσω του εντατικολόγου, που αξιολογεί τις παραμέτρους και χειρίζεται τον εξοπλισμό και αφετέρου, μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ, όπως τόνισαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από το χώρο της Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση της Αθήνας, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι απ’ όλο τον κόσμο.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.