Εσωτερικές Υποθέσεις-Δικαιοσύνη και θέματα τρομοκρατίας, στη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ

041115104333_3137

Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και η δέσμευση να συνεχιστεί η στενή συνεργασία στους τομείς των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Δικαιοσύνης επαναβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.

Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος και στο περιθώριο της Συνόδου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα. Κύριο αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης.

Σε κοινή δήλωση του κ. Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κας Ελάιν Ντουκ , σχετικά με την πρόοδο για την πλήρη αμοιβαιότητα της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ επισημάνθηκε πως η ασφάλεια των ταξιδιών χωρίς υποχρέωση θεώρησης μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών και παρέχει σημαντικά οφέλη στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ να ταξιδεύουν εύκολα, σε ένα ασφαλές περιβάλλον μεταξύ των δύο ηπείρων.

Όπως τονίστηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ για όλους τους πολίτες της ΕΕ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ για περισσότερο από μια δεκαετία. Παράλληλα επισημάνθηκε πως η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα σοβαρά εγκλήματα, τους καταγεγραμμένους τρομοκράτες ή υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα απολεσθέντα ή κλαπέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη και την παραμονή της χώρας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ. ?Η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη συνεργάζονται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η συνεργασία αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στους τομείς του ελέγχου των ταξιδιωτών και της ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής βιομετρικών δεδομένων? τόνισαν οι δύο πλευρές. Σε κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την καθοριστικής σημασίας συνεργασία τους στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέ
σεων, καθώς και την ανάγκη να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων για την ασφάλεια, προς όφελος των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζήτησαν σχετικά με τις κοινές τους προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών-τρομοκρατών μέσω της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών, και της αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως στο διαδίκτυο, καθώς και στη συμβολή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις και αναφέρθηκαν στις πρόσφατες δράσεις της ΕΕ στους τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζήτησαν επίσης σχετικά με τις τρομοκρατικές απειλές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των επιβατών.

Τέλος οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη για εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του κυβερνοεγκλήματος σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα. Συμφώνησαν επίσης να συνεχιστεί η συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών και την εξεύρεση κοινών λύσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης και της εμπορίας μεταναστών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.