Ανοίγοντας “Τα μυστικά παράθυρα” βλέπουμε κομμάτια της ζωής μας

kiki_segditsa-1

Τη γυναίκα με την ισχυρή πνευματικότητα, όπως αυτή προβάλλεται στο διήγημα
“Τα μυστικά παράθυρα – Ιστορίες γυναικών”.

Αφιέρωμα στην Κική Σεγδίτσα, από  την Ανθή  Πίκουλα

Τα προικισμένα μυαλά “ανθίζουν”

Με κατάλληλες λέξεις δημιουργούν απίθανες εικόνες έκφρασης. Σμιλεύουν τη σκέψη μας, οδηγώντας τη σε πνευματικά και ψυχικά μονοπάτια , μιας πορείας με ζωντανές αντιλήψεις.

Πολλές φορές φτάνουν στο σημείο, να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα γραφόμενα, από τα πραγματικά γεγονότα.

Αυτές είναι οι ικανότητες δύο πνευματικών αστέρων, πού μορφώνουν κάθε λογής συναισθήματα.

Συναισθήματα πού μας μεταφέρουν από την καθημερινότητα. ‘Έννοιες πού μας κάνουν νά κοιτάμε τόν κόσμο αλλιώτικα.Μας ταξιδεύουν σέ μια εικονική πραγματικότητα, με δύναμη καί ρεαλισμό.

Είναι η δύναμη της καρδιάς, της σκέψης και της πένας των δύο ταλαντούχων συγγραφέων των κ.κ Κικής Σεγδίτσας και Κωνσταντίνας Δούκα. Των διηγηματογράφων πού δημιούργησαν από κοινού το υπέροχο έργο με τίτλο “Τα μυστικά παράθυρα – ιστορίες γυναικών”.

Έχοντας την μεγάλη ευτυχία να είμαι επί σειρά ετών φίλη της Κικής Σεγδίτσα, ελπίζω να μου επιτρέψετε να γράψω λίγα λόγια από αυτά πού αισθάνομαι για αυτήν.

Τη γυναίκα που κοσμεί και φωτίζει με το πνευματικό της άστρο -επί σειρά πολλών ετών – τη δημοσιογραφία, το σενάριο, το θέατρο, το ραδιόφωνο, την ποίηση, τα μυθιστορήματα και γενικότερα την πνευματική και πολιτιστική ζωή της πατρίδας μας.

Είναι ο άνθρωπος που με την ισχυρή πνευματικότητα που διαθέτει μας ταξιδεύει ….

Μας οδηγεί με το χαρακτηριστικό της ένστικτο να βρούμε την πεμπτουσία της προσέγγισης της, να ζήσουμε την επιτυχή μετάβαση από την φαντασία στην πρακτική της καθημερινότητας.

Η δική μας Κική, για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζει με τη δεξιοτεχνία της, να πλάθει διηγήματα που έχουν μέσα τους αληθινές ιστορίες. Έμπρακτα μας θυμίζει ότι ζει πάντα κοντά μας με τα έργα της, χωρίς να σταματά να μας προσφέρει σαν καλή οικοδέσποινα πνευματική τροφή.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου,πρόσφατα , στο κατάμεστο Πνευματικό του κέντρο Φλοίσβος τίμησε την Κική Σεγδίτσα.

kiki_segditsa-4

Ο Δήμαρχος ήταν εκεί , πρωτοστάτης του επιτυχημένου αφιερώματος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε ο ηθοποιός κ. Τόλης Ζώτος.

Μίλησαν ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης , ο δάσκαλος της δημοσιογραφίας κ. Χρήστος Πασαλάρης, ο πρόεδρος (ΕΔΟΕΑΠ) κ. Νίκος Καρούζος , ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούζος , η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Βεργίνα κα.Ευγενία Ασημακοπούλου-Τσαλπαρα, η τέως υπουργός -βουλευτής και δημοσιογράφος κα. Σοφία Βούλτεψη, η πρόεδρος του συλλόγου Αθηναΐδες κα Ρένα Βασιλάκη, ο διδάκτωρ δημοσίου δικαίου – δικηγόρος και συγγραφέας κ. Γιάννης Κίτσος και η σκηνοθέτης -συγγραφέας κα Ευδοκία Σταυρίδου.

kiki_segditsa-2

Παρευρέθησαν, η πρόεδρος της εταιρείας φίλων Δημοτικού θεάτρου Πειραιά κα. Ελένη Μελέτη και η εντεταλμένη Δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά.

Στην εκδήλωση σημείωσα ιδιαίτερα ότι ο Χρήστος Πασαλάρης και η Σοφία Βούλτεψη, έχρισαν την Κική Σεγδίτσα δασκάλα της δημοσιογραφίας.

kiki_segditsa-3

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Ήταν έκδηλες οι πραγματικές εικόνες αγάπης , σεβασμού , αναγνώρισης και προτίμησης προς το πρόσωπο της τιμώμενης. Αισθάνθηκα ότι τα χειροκροτήματα ενώνονταν με τις ευχές για την αγαπημένη μας φίλη. Χειροκροτήματα που επιδοκίμασαν το έργο της. Ήταν ευχές ανθρώπινες στον άνθρωπο τους. Αισθανθήκαμε μια ζεστασιά , ένα τρυφερό και γλυκό κύμα αγάπης που ακολουθούσε τα κύματα από την κοντινή μας θάλασσα.

Ήταν όμορφες στιγμές με όμορφους ανθρώπους , που τιμούσαν την δίκη τους πνευματική φίλη .

Εδώ πράγματι ισχύει ότι ….τα έργα της μιλάνε μόνα τους !

Μετά το τέλος της εκδήλωσης με περίμενε μια σημαντική έκπληξη από την φίλη μου.

Αποφάσισε να μου χαρίσει μια άμεση και αυθόρμητη συνέντευξη.

Η τιμή ήταν μεγάλη και αμέσως αξιοποίησα την ευκαιρία.

Με πολυεπίπεδες ερωτήσεις, προσπάθησα να πάρω απαντήσεις που θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη επικοινωνία μαζί σας.

 

  1. Τι μπορούμε να δούμε μέσα από τα “μυστικά παράθυρα”;

Σύγχρονες ιστορίες γυναικών της γειτονιάς και της δράσης . Επιτυχημένων η όχι, αλλά κυρίως με ευαισθησία. Οι ηρωίδες προβάλλονται με όλες τις αδυναμίες τους. Είναι αλήθειες ζωής.

  1. Δημιουργώντας τον “καμβά” των εικόνων από τις ιστορίες γυναικών,ποιο είναι το μυστικό που δυο συγγραφείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν τόση μεγάλη αποδοχή από τους αναγνώστες;

Το καινούργιο βιβλίο που έχει γραφτεί σε συνεργασία με την κα Κωνσταντίνα Δούκα, διαπραγματεύεται ιστορίες γυναικών.

Η πρωτοτυπία να συμπεριληφθούν δυο διηγηματογράφοι σε ένα βιβλίο, στη χώρα μας, οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αποπειραθεί από άλλες και άλλους σε πολλά κράτη.

Η κα.Δούκα έχοντας κάποια διηγήματα, συνέβαλε στην κοινή μας προσπάθεια.

Εγώ από την πλευρά μου -επειδή δεν είχα ασχοληθεί με το διήγημα- έγραψα όσο πιο σύντομα μπορούσα ιστορίες γυναικών. Γυναικών που ζουν στο σήμερα. Πάντοτε με πυξίδα το κυρίως επάγγελμα μου ,τη δημοσιογραφία. Τη δημοσιογραφία που δεν αρνείται τον λογοτεχνικό λόγο, αλλά ούτε την γυναικεία ευαισθησία.

Και … ξέρετε τι ήταν αυτό που όταν πήγαινα να γράψω με πλήγωνε ουσιαστικά;

Δεν μπορούσα να γράψω διότι τα μάτια μου δεν με βοηθούσαν, ώστε να κάνω την πένα μου να”κελαιδήσει”. (Σημειώνω ότι τα διηγήματα που συμπεριέλαβα σε αυτό το βιβλίο γράφτηκαν κάθ΄υπαγόρευση).

3.Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών, έχουν σχέση με την πραγματικότητα;

Όχι-εκτός από μια με τον τίτλο “κλειστό κύκλωμα”.

  1. Έχετε δημιουργήσει επι πολλά χρόνια,αμφιμονοσήμαντες σχέσεις αγάπης και φιλίας με τους Έλληνες του εξωτερικού. Εάν αυτή τη στιγμή τους είχατε κοντά σας , τι θα τους λέγατε;

Να μην σταματήσουν να αγαπούν την Ελλάδα ,να την κουβαλούν μέσα τους και να διαλαλούν την ιστορία της.

Σχετικά με τον Απόδημο Ελληνισμό μας, το γεγονός ότι ταξίδευσα πολλές φορές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , τι άλλο δηλώνει από απαράμιλλο δεσμό που με συνδέει με τους Έλληνες του εξωτερικού?

Θα πρέπει να θυμίσω ότι υπήρξα ανταποκρίτρια του Ελληνικού καναλιού, για πολλά χρόνια και το είχε ιδρύσει ο κ. Καστανάς.

5. Στην Ελλάδα του σήμερα, πιστεύετε ότι τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα είναι σε υψηλό επίπεδο;

Σε μια Ελλάδα που αντί να κλείσει τις πόρτες στα σύγχρονα μυαλά που διαθέτει , άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της ώστε να διαφεύγουν στο εξωτερικό διάνοιες, τι θα μπορούσα να πω;

Για την Ελλάδα όπου το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει στον κατώτατο βαθμό, ενώ παρουσιάζονται συνεχώς αυτοκτονίες συνανθρώπων μας, τι θα μπορούσα να πω;

Για τα πολιτιστικά, καλλιτέχνες δίνουν μάχες για να διατηρήσουν ένα επίπεδο και νέοι συγγραφείς βγάζουν τα βιβλία τους από το υστέρημα τους, τι θα μπορούσα να πω;          

Τι απάντηση μου ζητάτε να δώσω, για μια Ελλάδα που σήμερα οι Νέοι είναι άστεγοι και άνεργοι, Συνταξιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ενώ τα Νοσοκομεία μας δεν μπορούν να περιθάλψουν τους ανήμπορους;

  1. Ετοιμάζετε κάποια νέα σας δουλειά;

Τριβελίζει το μυαλό μου μια πρόταση που μου έκανε ο δάσκαλος μου Χρήστος Πασαλάρης, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος που  μου έκανε ο πάντα φιλόξενος Δήμος Παλαιού Φαλήρου,στον ιστορικό Φλοίσβο.

Θέλω να ελπίζω ότι οι ενέσεις ωχράς κηλίδας που θα κάνω στα μάτια μου, θα μου δώσουν την δυνατότητα να πάρω την πένα μου και να την πραγματοποιήσω.

Βέβαια αυτό το βιβλίο απαιτεί αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα, αλλά και σε αυτά που σήμερα εδραιώνονται.

Τα μυστικά παράθυρα, έχουν ήδη αρχίσει να ταξιδεύουν. Εύχομαι καλά ταξίδια. Να βρουν τον στόχο τους και να οδηγήσουν τους αναγνώστες εκεί που στόχευσαν οι δημιουργοί του. Οι Έλληνες τιμούν την δεξιοτεχνία , την ικανότητα και το ένστικτο των συγγραφέων. Μην ξεχνάτε ότι η πνευματική δημιουργία είναι από τις δυσκολότερες.
Ακόμη δυσκολότερη είναι η επιτυχημένη συγγραφική προσπάθεια

Α. Π.

Facebook Comments

POST A COMMENT.