Οι Έλληνες της Ουγγαρίας τον 20ο αιώνα

beloiannisz_telepules_574834040

Αρχεία. Αλλοιωμένα, λογοκριμένα, φθαρμένα, απαγορευμένα, δημοσιευμένα, επεξεργασμένα, προβεβλημένα, κρυμμένα, αρχεία που φυλάσσονται ως “κόρη οφθαλμού” και με την πάροδο του χρόνου “χρησιμοποιούνται” για την …όποια νέα ανάγνωση-προσέγγιση της ιστορίας (πολιτικής, κοινωνικής, οικογενειακής, προσωπικής).

Αρχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την εμπειρία της μνήμης αλλά θεσμικά -και ετυμολογικά- συνδεδεμένα με την έννοια της εξουσίας (της αρχής και του άρχοντα). Μια από τις πιο συναρπαστικές καλλιτεχνικές πρακτικές εικαστικών και φωτογράφων, επικεντρώνεται στη διερεύνηση της φύσης και της έννοιας των αρχείων.

Η έκθεση “Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: αρχεία ζωής”, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017, στο Γενί Τζαμί, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, και διοργανώνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα (με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη) “ζουμάρει” στην επεξεργασία φωτογραφικών και άλλων αρχείων σ’ ένα σημαντικό “υπο-κεφάλαιο” της ιστορίας του 20ού αιώνα. Την ιστορία των σχέσεων της Ουγγαρίας και της Ελλάδας με την Ευρώπη, μέσα από τους πολέμους, τις κρίσεις και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παράλληλα, ένα μέρος της έκθεσης αποκαλύπτει τη σημαντική ελληνική παρουσία, μέσα από τα ιστορικά ορόσημα του πολέμου, του εμφυλίου και των εκπατρισμών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.