Έρευνα: Ελπίδες αναστροφής του διαβήτη τύπου 1 μέσω του εμβολίου BCG

diabetes

Το 77ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας έκλεισε χθες με τον καλύτερο τρόπο: μια από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες,  έργο της Denise Faustman και της ερευνητικής της ομάδας, που εξετάζει τη δυνατότητα να είναι αναστρέψιμος ο διαβήτης τύπου 1 μέσω του εμβολιασμού με το BCG.

Η ενδιάμεση αναφορά που παρουσίασε η Δρ Faustman έδειξε ότι το εμβόλιο BCG ήταν σε θέση να επιδιορθώσει τη ρυθμιστική λειτουργία των Τ κυττάρων (Tregs) που διαχειρίζονται την ανοσολογική αντίδραση του σώματος. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε νησίδες που εκκρίνουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Τα Tregs είναι σε θέση να σταματήσουν αυτή την επίθεση και για  αυτό έχουν γίνει στόχος μελέτης από τους ερευνητές.

Το εμβόλιο BCG

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μακρά ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1921 και έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Σήμερα, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ανάπτυξης της φυματίωσης και για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου BCG ήταν σε θέση να προκαλέσουν μια μόνιμη γονιδιακή έκφραση που αποκατέστησε την κανονική λειτουργία των Tregs.

«Η θεραπεία με το BCG είναι ενδιαφέρουσα επειδή αφορά πολλούς τομείς της ανοσολογίας που εμείς ως κοινότητα έχουμε εξετάσει εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των Tregs», δήλωσε η Δρ Faustman. Ο επανειλημμένος εμβολιασμός κατά του BCG φαίνεται να μεταστρέφει μόνιμα τα γονίδια Treg και το ευεργετικό αποτέλεσμα του εμβολίου στην ανοσολογική αντίδραση του ξενιστή ανακεφαλαιώνει δεκαετίες ανθρώπινης συν-εξέλιξης με μυοβακτηρίδια, μια σχέση που έχει χαθεί με τις σύγχρονες συνήθειες διατροφής και διαβίωσης».

Ήδη δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της πενταετούς μελέτης Φάσης 1 και των ευεργετικών αποτελεσμάτων του εμβολιασμού για το διαβήτη τύπου 1. Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια που έδειξαν αναστροφή του διαβήτη τύπου 1.

Οι ίδιοι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης 2, η οποία περιλαμβάνει 150 άτομα και θα καθορίσει περαιτέρω τα οφέλη του εμβολίου BCG. Η έρευνα έχει αποτελέσει αντικείμενο φιλανθρωπικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι το εμβόλιο είναι τόσο παλιό και με τόσα στοιχεία ασφάλειας που, εάν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα υπάρξει σχετικά γρήγορα και πολύ οικονομικά θεραπεία για εκατομμύρια πάσχοντες.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.