Πώς μέσω της Ελληνικής Παιδείας λαξεύονται οι φίλοι της Ελλάδας στον κόσμο

PEIRAIAS kokkinos-630x400

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους 30 Αμερικανούς φοιτητές των πανεπιστημίων St. John’s College και του Peter J. Tobin College of Business, που πέρασαν μια εβδομάδα στη χώρα μας γνωρίζοντας από κοντά την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με χορηγία του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία Νίκου Μούγιαρη.

Ενώ γευμάτιζαν σε εστιατόριο στον Πειραιά τους επισκέφθηκε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλης Κόκκινος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό Δημήτρη Πλευράκη.

Ο Μιχάλης Κόκκινος, γνωστός για τα αντανακλαστικά του στα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, μόλις πληροφορήθηκε ότι 30 Αμερικανοί φοιτητές που σπουδάζουν ελληνική γλώσσα και ελληνικό πολιτισμό συμμετέχοντας στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Διεθνές Management» και αντιλαμβανόμενος ότι είναι 30 νέοι επιστήμονες, εν δυνάμει «πρεσβευτές» του Ελληνισμού μέσω της συμμετοχής τους στην Ελληνική Παιδεία, βρήκε τον χρόνο να τους συναντήσει, να τους μιλήσει για το αξιακό σύστημα του Ελληνισμού και να συζητήσει μαζί τους.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε άπταιστα αγγλικά αναφέρθηκε στις ανθρωποκεντρικές ελληνικές αξίες, στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, για τις γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε οι απανταχού Έλληνες με το εθνικό κέντρο και αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και όλα τα έθνη μέσω της Ελληνικής Παιδείας και του Ορθού Λόγου.

Ο Μιχάλης Κόκκινος αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ανάδειξη της χώρας μας ως βασικού πόλου ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στον ευαίσθητο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η απόλυτα ασφαλής χώρα της περιοχής και ιδανικός τόπος τουριστικού προορισμού.

Ο Μιχάλης Κόκκινος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο και την προσφορά του Νίκου Μούγιαρη στον Ελληνισμό, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Μούγιαρης είναι ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών Mana Products, είναι δραστήριο στέλεχος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ιδρυτής της οργάνωσης Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HΑLC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου και στηρίζει την ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες ομογενείς καθηγητές που συνόδευαν τους φοιτητές, ο διευθυντής του Τμήματος Management του Peter J. Tobin College of Business, Δρ. Ιωάννης Αγγελίδης και η καθηγήτρια των Νέων Ελληνικών Νάνσυ Μπίσκα, προσκάλεσαν τον Μιχάλη Κόκκινο στην Αμερική για να δώσει διάλεξη για το αξιακό σύστημα του Ελληνισμού και στους υπόλοιπους φοιτητές τους.

Οι τριάντα Αμερικανοί κι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές που συμμετείχαν στο διεπιστημονικό πρόγραμμα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Διεθνές Management» βρέθηκαν στην Ελλάδα από τις 22 έως και 30 Μαΐου 2017.

Οι 15 φοιτητές σπουδάζουν στο Τμήμα Γλωσσών και Φιλολογίας του St. John’s College και οι υπόλοιποι φοιτητές στο Τμήμα Management του Peter J. Tobin College of Business.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε το πρόγραμμα αυτό», είχε δηλώσει η Πρόεδρος του Τμήματος Γλωσσών και Φιλολογίας Δρ. Ζωή Πετροπούλου πριν έλθουν τα παιδιά στην Αθήνα.

«Οι φοιτητές μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελλάδα, τον πολιτισμό της, να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα, να ενημερωθούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τις προσπάθειες που καταβάλλει αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον της χώρας. Είμαστε ευγνώμονες στον κ. Μούγιαρη ο οποίος ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο St. Johns, πέτυχε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αμερική και πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που αφορούν στη στήριξη της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας».

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο St. Johns ο κ. Μούγιαρης απευθυνόμενος στους φοιτητές εξέφρασε τη χαρά του να προσφέρει πίσω στο πανεπιστήμιο στο οποίο απέκτησε το πρώτο του πτυχίο στην Χημεία και καθόρισε την επιχειρηματική του πορεία, στο πάθος του να προσφέρει στην κοινωνία, στη σημασία της εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας και στις προοπτικές της Ελλάδας για το μέλλον.

Συγκινημένος, ανέφερε στους φοιτητές ότι τα υλικά αγαθά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία στη ζωή όσο έχει η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο εξηγώντας τους την έννοια της φιλοτιμίας.

«Το νέο πρόγραμμα του πανεπιστημίου St. Johns αποβλέπει αφενός στο να προσεγγίσουν οι Αμερικανοί φοιτητές τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και πολιτισμό μέσα από διεπιστημονική προοπτική, να ασκήσουν τις γλωσσικές δεξιότητές τους και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι ίδιοι τις εθνικές πολιτιστικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κίνδυνο», εξηγεί ο Δρ. Αγγελίδης.

«Θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από εκδρομές, πολιτιστικές δραστηριότητες, διαλέξεις από προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού χώρου».

Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και την άνοιξη του 2018 χάρη στην αποκλειστική υποστήριξη του από τον κ. Μούγιαρη.

Όταν ο Ελληνισμός δεν είναι ζήτημα καταγωγής, αλλά φιλότιμου

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η «έκπληξη» που επιφύλαξε μια Αφροαμερικανίδα φοιτήτρια στην καθηγήτριά της Νάνσυ Μπίσκα.

Όπως μας είπε η κ. Μπίσκα, στη Νέα Υόρκη είχε διδάξει μεταξύ άλλων στα παιδιά και τη σημασία της λέξης «φιλότιμο» που δεν έχει μετάφραση στα αγγλικά.

Στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η φοιτήτρια Μαριάννα γεμάτη υπερηφάνεια αποκάλυψε στην κ. Μπίσκα ότι μόλις είχε κάνει τατουάζ τη λέξη «φιλότιμο» στον ώμο της.

Συγκινημένη η Νάνσυ Μπίσκα μοιράστηκε τις φωτογραφίες στο Facebook, ενώ σε συνομιλία που είχαμε μαζί της μάς είπε:

«Αυτός είναι ο εξελληνισμός όπως τον εννοούσαν οι πρόγονοί μας. Δηλαδή η μετοχή στην Ελληνική Παιδεία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας και καταγωγής. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη διότι γνωρίζω ότι αυτά τα παιδιά, που σπουδάζουν την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στην Αμερική, έχουν ήδη γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας και του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού που τον έχουν ήδη αγκαλιάσει και κάνει δικό τους».

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.