Ελπίδες δίνει τροποποιημένο αντιβιοτικό για τη μάχη ενάντια στα ανθεκτικά βακτήρια

κάρκινος
 •  

  Ερευνητές του The Scripps Research Institute (TSRI) κατάφεραν με την τροποποίηση της βανκομυκίνης -ενός ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικού- να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά της έναντι της αυξανόμενης απειλής της μόλυνσης από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Εκτιμάται ότι η νέα έκδοση του φαρμάκου είναι έως χίλιες φορές πιο ισχυρή από την αρχική.

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την Υγεία που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, καθώς  πολλές σοβαρές ασθένειες είναι πλέον ανθεκτικές σε συμβατικές θεραπείες, ενώ τα δοκιμασμένα φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά. Ένας τέτοιος κίνδυνος προκύπτει από τη μόλυνση από τους ανθεκτικούς στη βανκομυκίνη εντερόκοκκους (VRE) καθώς το -ήδη έξι δεκαετιών- φάρμακο δεν τους επηρεάζει πλέον.

  Η ομάδα του TSRI δοκίμασε να αποκαταστήσει την ισχύ της βανκομυκίνης σε όλη τη διάρκεια της έρευνας: «Κάναμε μία τροποποίηση στο μόριο βανκομυκίνη που να ξεπερνά τη σημερινή αντίσταση σε αυτό», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dale Boger, «και στη συνέχεια προσθέσαμε δύο μικρές αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο μόριο. Πρόκειται για δύο επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορεί η βανκομυκίνη να σκοτώσει τα βακτήρια. Έτσι το αντιβιοτικό έχει τρεις διαφορετικούς «μηχανισμούς» με τους οποίους σκοτώνει τα βακτηρίδια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αντίσταση σε ένα τέτοιο αντιβιοτικό».

  Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το πρώτο αντιβιοτικό με τρεις διαφορετικούς τρόπους δράσης -η νέα βανκομυκίνη- ήταν σε θέση να σκοτώσει τον εντερόκοκκο VRE στο εργαστήριο διατηρώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της για έως και 50 φορές ακόμα έκθεσης στο βακτήριο. Όχι μόνο αυτό: η πολύ αυξημένη ισχύς του φαρμάκου σημαίνει επίσης ότι πολύ μικρότερη δόση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

  «Αυτό αυξάνει την ισχύ αυτού του αντιβιοτικού», επισημαίνει ο Δρ. Boger. «Οι μικροργανισμοί δεν μπορούν να αντισταθούν ταυτόχρονα σε τρεις ανεξάρτητους μηχανισμούς δράσης. Ακόμη και αν βρουν τρόπο αντίστασης σε ένα από αυτούς, θα σκοτωθούν ακόμα από τους άλλους δύο».

  «Οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τροποποιημένη μορφή βανκομυκίνης χωρίς το φόβο της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στο φάρμακο», πρόσθεσε. Ωστόσο, το τροποποιημένο αντιβιοτικό έχει δοκιμαστεί μόνο στο εργαστήριο και είναι άγνωστο πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί σε ανθρώπους και ζώα. Η ερευνητική ομάδα εργάζεται τώρα για να απλοποιήσει τη διαδικασία σύνθεσης του νέου μορίου, το οποίο απαιτεί 30 στάδια για να δημιουργηθεί στο εργαστήριο.

  Ρούλα Σκουρογιάννη

  Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.