Υπουργοί Υγείας G20: Συνεργασία για την αντιμετώπιση της αντίστασης στα αντιβιοτικά

Ypourgoi-ygeias-G20

Οι υπουργοί Υγείας των κορυφαίων οικονομιών της G20, που συνήλθαν για πρώτη φορά το Σάββατο, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, δίνοντας προτεραιότητα στο θέμα της αυξανόμενης αντίστασης στα αντιβιοτικά, σχετικά με το οποίο θα ξεκινήσουν την εφαρμογή εθνικών σχεδίων δράσης μέχρι τα τέλη του 2018.

Η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της G20 φέτος, χαρακτήρισε ως ένα «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία όλων των εθνών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εργαστούν για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών.

Η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών ταχύτερα από ό, τι στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, τα μέλη των G20 δεσμεύθηκαν ακόμα να ενισχύσουν τα συστήματα Υγείας και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιδρούν στις πανδημίες και σε άλλους κινδύνους για την υγεία.

«Βάζοντας την παγκόσμια υγεία στην ατζέντα της G20 επιβεβαιώνουμε το ρόλο μας στην ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης των υφιστάμενων πρωτοβουλιών και της εργασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών πτυχών των παγκόσμιων ζητημάτων υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση των G20.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τροφοδοτήσουν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των G20, στο Αμβούργο τον Ιούλιο.

Ενώ η ανακάλυψη αντιβιοτικών έχει προσφέρει θεραπείες για πολλές βακτηριακές λοιμώξεις που προηγουμένως ήταν θανατηφόρες, η υπερβολική τους κατανάλωση οδήγησε στην εξέλιξη των ανθεκτικών στελεχών πολλών βακτηριδίων.

 Μια έκθεση της ΕΕ, πέρυσι, διαπίστωσε ότι πρόσφατα ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων ήταν υπεύθυνα για περισσότερους από 25.000 θανάτους, ετησίως, στο μπλοκ των 28 μελών.

Η Γερμανική πλευρά εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και η συζήτηση σχετικά με το θέμα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα. Οι υπουργοί Υγείας των G20 δήλωσαν, τέλος, ότι συμφώνησαν να συνδράμουν στη βελτίωση της πρόσβασης των φτωχότερων χωρών σε προσιτά φάρμακα.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.