Κύπρος πονεμένη και διχασμένη αλλά πάντα στιβαρή

image_1473618390_84605689

Ταξιδεύοντας….

Του Δρος Ευστρ. Ι. Μαρουδή, πρέσβη ε.τ.

Κύπρος, τρίτο σε έκταση νησί της Μεσογείου, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα,  αλλά και θανατηφόρο μειονέκτημα λόγω επιβουλών και κατακτήσεων ποικίλων φύλων και φυλών αλλά με πάντα ζωντανά και επικρατούν το ελληνικό και το ορθόδοξο πνεύμα, θάλασσα πεδιάδα, βουνό ήλιος.

Άφιξη στο μοντέρνο αεροδρόμιο της Λάρνακας ( ονομασία λόγω των ανακαλυφθέντων εκεί πολυαρίθμων τάφων ) με θαυμάσια παραλία και αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία, όπως τον ναό του Αγ. Λαζάρου 9ος αιών από τα ωραιότερα δείγματα της Βυζαντινής τέχνης και ένα επιβλητικό τέμπλο.

Ακόλουθος σταθμός η ωραία Λεμεσσός, σημαντικό τουριστικό κέντρο με την παληά πόλη σε στιλ που μοιάζει με Μοναστηράκι και πολλά υπερπολυτελή κτίρια, έτοιμα ή υπό κατασκευή ξενοδοχεία τουριστικές κατοικίες και μια παραλία άριστα οργανωμένη.

Το στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων 1974 άριστα τακτοποιημένο στο δρόμο προς τη Λευκωσία νοικοκυρεμένη και καλοσχεδιασμένη πόλη που τη χωρίζει η “πράσινη γραμμή” από τα κατεχόμενα.

Αρχαιολογικό μουσείο, επιμελημένο και πλήρες, καθρέπτης της ιστορίας της Μεγαλονήσου με εκθέματα από τη νεολιθική εποχή και τους Μυκηναίους μέχρι τον Ενετικό και Φραγκικό Μεσαίωνα, περνώντας από την ελληνική, ελληνιστική, βυζαντινή αλλά και οθωμανική περίοδο.

Ακολούθως το Μέγαρο της Επισκοπής κέντρο εξελίξεων τις φυλακές τα φυλακισμένα μνήματα. Το κέντρο της διχασμένης πόλης διαθέτει καταστήματα, μπαρ,καφετέριες, “κόκκινα φανάρια” σε ένα περιβάλλον ζωντανό και πολύβουο.Επίσκεψη στο περίφημο Όρος Τρόοδος σε ένα καταπράσινο τοπίο περιοχή γνωστή και από την ποίηση του Σεφέρη, η ιερά μονή Κύκκου όπου και ο τάφος του Μακαρίου

Στα κατεχόμενα δραστική μείωση των Κυπρίων και κάθετη άνοδος του αριθμού των εποίκων εξ Ανατολίας, κυρίως επίσης αριθμός Μαροκινών, Λατίνων κλπ, Βρετανών στρατιωτικών στις βάσεις πολλές δεκάδες  χιλιάδες μετανάστες κυρίως Ρώσσοι, Ρουμάνοι, Πολωνοί μέλη της δυνάμεως του ΟΗΕ και πολλοί λαθρομετανάστες.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης η δράση της μαφίας ρωσικής ισραηλινής η τοπικής κυρίως στα κατεχόμενα που φέρεται αναμεμιγμένη σε ποικίλες επιχειρήσεις κυρίως τουριστικές ή κατασκευαστικές στα πλαίσια της εκπληκτικής ανθίσεως του τουρισμού, βασικού πυλώνα της οικονομίας.Συνεπώς πρέπει να σημειωθεί ότι στα σούπερ μάρκετ μεγάλη θέση έχουν τα ρωσικά προιόντα, λόγω της μαζικής παρουσίας των Ρώσων. Εξάλλου οι μισθοί είναι ανώτεροι της Ελλάδας η δε ζωή παρά τα αντιθέτως λεγόμενα είναι φθηνότερη  από αυτή στην χώρα μας.

Το εκπαιδευτικό σύστημα μάλιστα το Πανεπιστημιακό είναι ανωτέρου επιπέδου και προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών και καθηγητών παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και Ελλήνων, βοηθούσης μάλιστα της ευρυτάτης διαδόσεως της αγγλικής γλώσσης.

Αξιοσημείωτη είναι η οργάνωση των πολυπληθών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με στέγαστρα ευπρόσωπα, προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και άριστες πολύγλωσσες πινακίδες ακόμη και με τη γραφή Μπρέιγ για τους τυφλούς

Κυπριακή Δημοκρατία χώρα δημοκρατική, ανεξίθρησκη, φιλελευθέρα, ορθόδοξη, ευρωπαική, ευημερούσα, προοδευτική, που προσπαθεί με επιτυχία να βρει το δρόμο της στον ταραγμένο πλανήτη μας, ξεχνώντας τα μελανά σημεία του παρελθόντος την αποικιοκρατία και την τουρκική εισβολή του 1974.

Αλλά και αν ακόμη το Κυπριακό δεν επιλυθεί με τρόπο “δίκαιο”είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιζήσει και να προοδεύσει βασιζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Παράδειγμα προς μίμηση από όλους  μάλιστα για το παρακμιακό ελλαδικό κρατίδιο των “καλαμαράδων”!

Facebook Comments

POST A COMMENT.