Πόσο ενήμεροι είναι γονείς στην Ελλάδα για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης ορθοδοντικής θεραπείας;

παιδί_ορθοδοντικός

Η αξία της ορθοδοντικής θεραπείας δεν αφορά μόνο στην αισθητική βελτίωση και τη δημιουργία ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να διορθώνει ή να αναχαιτίζει την εξέλιξη σκελετικών ασυμμετριών των γνάθων και του προσώπου ή και οδοντικών προβλημάτων, τα οποία χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιδεινωθούν. Η αποκατάσταση της μασητικής λειτουργίας συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Γράφει η Ρούλα Σκουρογιάννη

15η Μαΐου 2017: Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

Σκοπός της θεσμοθέτησης του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για την αξία της Ορθοδοντικής φροντίδας ως καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης υγείας, όσο και για τη σημασία της πρόληψης των ορθοδοντικών προβλημάτων που μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη επίσκεψη των παιδιών στον ειδικό ορθοδοντικό, το αργότερο στην ηλικία των 6-7 χρόνων.

world_orthodontic_dayΗ Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (World Federation of Orthodontists – WFO) δημιούργησε ένα ειδικό λογότυπο –έργο του διάσημου Ινδού σχεδιαστή και γελοιογράφου, Ananth Shankar– για να κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη εικόνα της ορθοδοντικής φροντίδας ανά τον κόσμο και να αναδείξει την ταυτότητα του εορτασμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της WFO επέλεξε την 15η Μαΐου για την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα υπογραφής του ιδρυτικού καταστατικού της το 1995 κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Ορθοδοντικού Συνεδρίου, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος, συνιδρυτικό μέλος της WFO το 1995, συμμετέχει στον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση για την αξία της ορθοδοντικής φροντίδας στη ζωή μας.

Καθυστερεί στη χώρα μας η διάγνωση των ορθοδοντικών προβλημάτων

Απαντώντας στο dailypharmanews.gr, ο πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης, σχετικά με το πόσο ενήμεροι είναι οι γονείς για την ανάγκη και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης ενός ορθοδοντικού προβλήματος από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους, επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο μετά την αντικατάσταση της νεογιλής οδοντοφυΐας.

«Δυστυχώς, οι γονείς δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία μόνο σε πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο κ. Σκουλαρίκης, διευκρινίζοντας ότι: «Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι οδοντικά και σκελετικά. Τα πρώτα που αφορούν κυρίως στη θέση των δοντιών στα οδοντικά τόξα, μπορούν να διορθωθούν εύκολα και αργότερα από την ηλικία των 7-8 χρόνων. Πολλά σκελετικά ορθοδοντικά ζητήματα, όμως, δηλαδή εκείνα που αφορούν σε δυσαρμονίες των γνάθων και των οστών του προσώπου, μόνο στην πολύ νεαρή παιδική ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ενώ αργότερα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση».

Τα διεθνή πρωτόκολλα ορίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται το αργότερο έως την ηλικία των 6 χρόνων. «Χωρίς να μπορώ να μιλήσω με αριθμούς, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, το γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών έρχεται για πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό περίπου στην ηλικία των 12 ετών, όταν για κάποια προβλήματα είναι ήδη αργά», κατέληξε ο κ. Σκουλαρίκης.

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.