Ημέρα της Μητέρας 2017: Ξέρω να κάνω τα πάντα, είμαι μαμά!

giorti_miteras

Ημέρα της Μητέρας 2017, σήμερα, και όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε να τους πούμε “χρόνια πολλά”. Η ημέρα της Μητέρας είναι κινητή και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Ημέρα της μητέρας 2017 – Ειδήσεις. O εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας καθιερώθηκε κατά τον 20ο αιώνα. Η ιδέα για τον εορτασμό ανήκει στην ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) που πρότεινε να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας

Οι προσπάθειες της Άννα Μαρία Τζάρβις απέδωσαν καρπούς στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε απόφαση με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ο εορτασμός επεκτάθηκε σταδιακά την ίδια ημερομηνία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην Ελλάδα η Ημέρα της μητέρας αρχικά συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Σταδιακά όμως επικράτησε ο εορτασμός τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Oι πρώτες αναφορές για Ημέρα της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.

Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

 

-“Η μητρότητα είναι μια ευτυχισμένη υστερία που κάνει την καρδιά σου να εκρύγνυται”.
Olivia Wilde, ηθοποιός

-“Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου”.
Sophia Loren,1934-, Ιταλίδα ηθοποιός

-“Μην ξεχάσετε την ημέρα της μητέρας. Ή, όπως τη λένε στο Χόλυγουντ, την ημέρα της τρίτης γυναίκας του μπαμπά”.
Jay Leno,1950-, Αμερικανός κωμικός

-“Όχι τόσο για μένα, για τη φουκαριάρα τη μάνα μου”.
Νίκος Ξανθόπουλος στον «Κατατρεγμένο» (1965)

ΠΗΓΗ  newsit

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.