Έξι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συμφώνησαν για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου

φάρμακα

Στη διακήρυξη έξι χωρών του Ευρωπαϊκού νότου για διακρατική συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου και την από κοινού διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, κατέληξε η συνάντηση που είχαν στη Μάλτα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι υπουργοί Υγείας από τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, στο περιθώριο της συνάντησης στη Μάλτα 8 και 9 Μαΐου 2017, κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη για να ορίσουν τη διακρατική συνεργασία και το συντονισμό για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, σε προσιτές τιμές για τα Συστήματα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Διακήρυξη της Μάλτας αναφέρει:

«Εμείς, οι Υπουργοί Υγείας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, έχοντας επίγνωση της σημασίας της εγγυημένης πρόσβασης των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, με ταυτόχρονα διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας μας, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με πλήρη εμπιστοσύνη, πίστη, αλληλεγγύη και διαφάνεια για καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα. Εκφράσαμε μια σαφή πολιτική βούληση για τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής προς διερεύνηση πιθανών τρόπων εθελοντικής συνεργασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά τα εξής : διάχυση πληροφοριών, αναγνώριση καλών πρακτικών, ανίχνευση οριζόντων (horizon scanning) για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, διερεύνηση πιθανών μηχανισμών για διαπραγματεύσεις τιμών και κοινές προμήθειες. Η εν λόγω συνεργασία είναι ανοιχτή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.