Αλλάζει έδρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων λόγω του Brexit

ema

Σύντομα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το Brexit, αλλά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (European Medicines Agency ή ΕΜΑ) σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι ευρωπαϊκός θεσμός, καθιστά την παραμονή του ΕΜΑ στο Λονδίνο  σχεδόν αδύνατη.

Ο EMA είναι η κοινοτική ρυθμιστική Αρχή που διασφαλίζει πως τα φάρμακα που διατίθενται στους περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατάλληλα και ασφαλή. Η έδρα της υπηρεσίας είναι το Λονδίνο.

Πρόσφατα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «η μετεγκατάσταση δε θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, είναι ως επί το πλείστον μια συνέπεια του Brexit» και η απόφαση για τη νέα έδρα θα ληφθεί από τις 27 χώρες-μέλη που θα παραμείνουν στην ΕΕ.

Οι δύο μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές εταιρείες GlaxoSmithKline και AstraZeneca ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην εγκαταλείψει ο ΕΜΑ το Λονδίνο.

Το ίδιο ισχύει και για την αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (Εuropean Βanking Αthority ή ΕΒΑ) από το Λονδίνο.

Πέρα από τους πρακτικούς και νομικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της μεταφοράς και μετεγκατάστασης της ΕΒΑ και της ΕΜΑ σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η υπόθεση έχει προφανώς και συμβολικό χαρακτήρα, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Figaro», επειδή «αν το Brexit συντελεστεί, η αποχώρηση των δύο ευρωπαϊκών θεσμών από το βρετανικό έδαφος θα εκφράσει έμπρακτα το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ».

Όπως αναφέρει η «Figaro», «ήδη αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαγκωνίζονται για να φιλοξενήσουν τα κεντρικά γραφεία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις τράπεζες και τα φάρμακα».

Τα κέρδη της φιλοξενίας

Η φιλοξενία της έδρας του EMA αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην πόλη που φιλοξενεί τον φορέα. Η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται από την Ε.Ε., και νοικιάζει ευρύχωρες εγκαταστάσεις ώστε να στεγάσει τις εργασίες της.
Μεγάλα είναι τα κέρδη και για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο EMA προσκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες, ενισχύοντας το συνεδριακό τουρισμό και φέρνοντας πελάτες σε ξενοδοχεία και όλο τον κλάδο της εστίασης.

Μεταξύ άλλων χωρών όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει την έδρα της Υπηρεσίας σε περίπτωση που υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ελληνική υποψηφιότητα –η οποία, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό, συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες– υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.