Η πάλη για την παγκόσμια κυριαρχία – Από τον Αγαμέμνονα στον Τραμπ

maar6

Του Ευστρ. Ι. Μαυρουδή πρέσβη ε.τ.

Η ιστορία διαχρονικά διδάσκει ότι στις πάσης φύσεως αντιπαραθέσεις, κυρίως των πρωταγωνιστών της διεθνούς σκηνής  υπάρχει μια σκοπιμότης και μία ¨ανάγκη”! Μια ισχυρά δύναμη κάνει τα πάντα για να προλάβει μια άλλη δυναμικά ανερχομένη δύναμη και να την καθυποτάξει, όσον αυτή είναι ασθενεστέρα, δηλαδή ευκολότερος  αντίπαλος. Προκλήσεις, επεμβάσεις, παρεμβάσεις, προληπτικές ενέργειες. Μεταξύ άλλων ο Τρωικός Πόλεμος με πρωτοβουλία των Πανελλήνων. Ο καταστροφικός Πελοποννησιακός πόλεμος, εξάλλου με τις ολέθριες  συνέπειες τόσο για την ηττημένη Αθήνα όσο και τη νικήτρια Σπάρτη, “επεμβάσεις” του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο.

Στη νεωτέρα ιστορία ( Μεσαίωνα ), οι ενέργειες στην Ιταλική Χερσόνησο ( μεταξύ Βενετίας και Γένοβας κυρίως  και αργότερα επί Λουδοβίκου 14ου, του Βασιλέως Ήλιου για κυριαρχία στην ευρωπαική ήπειρο όπως και της Βρετανίας στη συνέχεια.

Συναφείς πρακτικές και μέθοδοι πραγματοποιούνται αργότερα στους ναπολεόντειους  πολέμους με πρωταγωνιστή τον Βοναπάρτη, το γαλλογερμανικό πόλεμο ( 1870-71 ), με επισπεύδοντα τον Βίσμαρκ, τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο με κύρια ευθύνη του Κάιζερ Γουλιέλμου το  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με επιτιθέμενο τον Χίτλερ. Στην μεταπολεμική περίοδο και τον ψυχρό πόλεμο η ισορροπία του ατομικού τρόμου παρά τους σφοδρούς ανταγωνισμούς αποτρέπει τις μοιραίες συγκρούσεις μεταξύ Ουάσινγκτον Μόσχας. Υπάρχουν όμως αργότερα “προληπτικές” αντιτρομοκρατικές συρράξεις  σε Αφγανιστάν και Ιράκ ευθύνη Μπους . Εξάλλου η ακολουθήσασα  παγκοσμιοποίηση (1980), η πτώση του Τείχους  του Βερολίνου  και η διάλυση της σοβιετικής  αυτοκρατορίας (1989) μεταβάλλουν το σκηνικό. Η εποχή χαρακτηρίζεται από τη βαθμιαία αλλά ραγδαία άνοδος ( κυρίως εμπορικοοικονομική) της γιγαντιαίας Κίνας, που συνδυάζει σοσιαλιστικό καθεστώς  αλλά με πολλά στοιχεία της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς.

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά π,χ. κατά κεφαλήν εισόδημα από περ. 300 δολ. ( 1980 )  στα 8 χιλ. δολ. (2016). Εξαγωγές στις ΗΠΑ 3,5 δισ. δολ. φθάνουν σήμερα, τα 423 δισ. δολ. με ευρύτατο έλλειμμα των αμερικανικών εξαγωγών.  Εξου και δυσμενείς επιπτώσεις  στην Αμερική, ανεργία και φτωχοποίηση μέρους του πληθυσμού. Ηπιώτερες  κάπως επιδράσεις στην Ευρώπη . Έτσι εξηγείται η πρόσφατη μαζική ψήφος, κυρίως των λευκών μη προνομιούχων Αμερικανών ( ανέργων ) στον Τραμπ. Μάλιστα μετά την υπόσχεση του επιβολή υψηλών  δασμών  στα κινεζικά προιόντα και όχι μόνον.

Συνεπώς φαίνεται ότι βρίσκεται εν εξελίξει ένας νέος οικονομικός  πόλεμος  κυρίως, μεταξύ Κίνας -ΗΠΑ, στον οποίο όλοι μεγάλοι και μικροί πρέπει να επιλέξουν στρατόπεδο.

Η Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές πρέπει να ισχυροποιηθεί η δε ευρωπαική ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει πράγμα σήμερα δυσχερές.

Εν τέλει πρέπει να τονισθεί ότι στις αντιπαραθέσεις αυτές αποφασιστικούς παράγοντες αποτελούν μεταξύ άλλων η ισχυρά διπλωματία και οι αμυντικές δαπάνες . Ενδεικτικά οι αμερικανικές  στρατιωτικές  δαπάνες ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. δολ. ‘έναντι ( μόλις ) 200 δισ. δολ. της  Κίνας, σε αυξητική τάση.

Ο χρόνος θα δείξει!

Facebook Comments

POST A COMMENT.