«Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μία κοινωνική ένωση»

εε (1)

Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στρίψει άμεσα το τιμόνι της προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης, πιο κοινωνικής, πιο αξιακής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στέλνουν με κοινό άρθρο τους για το μέλλον της Ευρώπης, επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, από όπου προήλθε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες υπογράφουν κοινό κείμενο με τίτλο: «Για μια κοινωνική Ευρώπη: Πρέπει να ανανεώσουμε την ΕΕ γι’ όλους τους Ευρωπαίους». Στόχος της πρωτοβουλίας τους αυτής, είναι να συμπεριληφθεί στη νέα διακήρυξη της Ρώμης ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουν επίσης στην πραγματοποίηση βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία στα τέλη του έτους.

Στο κοινό άρθρο επισημαίνεται πως «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση, με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα των φύλων, με ποιοτική και ασφαλή εργασία,παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση». Σε αυτό το πλαίσιο, οι επτά υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους για την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών, χωρίς καμία ανοχή στο κοινωνικό ντάμπινγκ, όποτε και όπου συμβαίνει.

Με τη δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο στην ΕΕ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει «να είναι ανένδοτη στη στήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόσο στην ήπειρό της όσο και έξω από αυτήν». Αν υφίστανται παραβιάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, υπογραμμίζουν.

Επίσης, καίριας σημασίας θεωρούν την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη ήταν πάντα μια ήπειρος μετανάστευσης, και τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αρχές, με μία ανθρωπιστική, ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, που να περιλαμβάνει δίκαιους μηχανισμούς καταμερισμού υποχρεώσεων και ευθυνών. Παράλληλα, κρίνουν απαραίτητη τη συνεργασία με τις γειτονικές των κρατών-μελών τους χώρες, αλλά και άλλων εταίρων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Ζωτικής σημασίας είναι, όπως σημειώνουν οι επτά υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η ενίσχυση του ελέγχου των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων με τη νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί ακόμα για τους επτά ομολόγους και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία, όπως επισημαίνουν, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαφάνειας, καθώς η καλύτερη προσέγγιση είναι η κοινή, ειδικά κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνουν δε ότι παράλληλα πρέπει να προστατευτούν «όλα όσα εκτιμούμε ως ύπατες αξίες στις κοινωνίες μας – την ανοχή, την εξωστρέφεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα ? από αυτούς που προσπαθούν να τα υποσκάψουν».

Καταληκτικά, αναφερόμενοι στις εθνικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν πως αυτές δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις, και διαμηνύουν πως η «ΕΕ είναι η απάντησή μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα την υπερασπιστούμε ενάντια σε όλες τις απειλές, τρέχουσες και μελλοντικές».

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.