Έρευνα: Φάρμακο για το διαβήτη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του μαστού

καρκίνος_μαστού

Ερευνητές από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang διαπίστωσαν ότι η λειτουργία του μεταβολικού ενζύμου AKR1B1 είναι το κλειδί στην εξέλιξη του επιθετικού «βασικού τύπου» καρκίνου του μαστού, που σημαίνει ότι ένα υπάρχον φάρμακο κατά του διαβήτη που το αναστέλλει μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της νόσου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το AKR1B1 κυριαρχεί σε υψηλότερα επίπεδα στο βασικού τύπου και τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που αντιπροσωπεύει τις περισσότερες γνωστές περιπτώσεις επιθετικού και δύσκολα αντιμετωπίσιμου καρκίνου του μαστού, που συχνά επανεμφανίζονται σύντομα μετά τη θεραπεία. Οι συγκεκριμένοι υπότυποι σχετίζονται με μικρότερα ποσοστά επιβίωσης και υψηλότερα ποσοστά μεταστάσεων. Αυτή η επιθετικότητα προκαλείται από επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση (ΕΜM), μια διαδικασία η οποία κάνει τους όγκους να αναπτύσσουν ανθεκτικές στη θεραπεία ιδιότητες.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν καθαρά ότι η υπερέκφραση του AKR1B1 αντιπροσωπεύει ένα ογκογόνο αίτιο που είναι υπεύθυνο για τις επιθετικές συμπεριφορές του βασικού τύπου καρκίνου του μαστού» εξήγησε ο Chenfang Dong, που συμμετείχε στην έρευνα.

Διαπιστώσεις για τη λειτουργία του AKR1B1 Αναλυτικά, η έρευνα αναφέρει ότι το AKR1B1 εκφράζεται από έναν παράγοντα κυτταρικής μεταγραφής γνωστό ως Twist2, βασικό συστατικό της EMM. Το ένζυμο, στη συνέχεια, διεγείρει υψηλότερα επίπεδα Twist2, σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «βρόχο ανάδρασης», μια έννοια που θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας EMΜ στους βασικού τύπου όγκους.Ως εκ τούτου, η αναστολή των επιπέδων του ενζύμου AKR1B1 μείωσε την ικανότητα του συγκεκριμένου καρκίνου του μαστού να κάνει μεταστάσεις στον άνθρωπο, ενώ βρέθηκε ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκινικών αυτών κυττάρων στα ποντίκια. Η επαλρεστάτη, φάρμακο κατά του διαβήτη που αντιμετωπίζει περιφερικές νευροπάθειες και το οποίο εγκρίθηκε στην Ιαπωνία, αναστέλλει το συγκεκριμένο ένζυμο και διαπιστώθηκε πως αναστέλλει την ανάπτυξη και μετάσταση του συγκεκριμένου καρκίνου.Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου, δεδομένης της εύκολης πρόσβασης σε αυτό. «Αφού η επαλρεστάτη είναι ήδη στην αγορά και δεν έχει σημαντικές δυσμενείς παρενέργειες, η μελέτη αποτελεί απόδειξη του ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πολύτιμο στοχευμένο φάρμακο για την κλινική θεραπεία του βασικού τύπου καρκίνου του μαστού», πρόσθεσε ο Chenfang Dong.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.