Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα έγινε πριν 110 χρόνια! Τι αναφέρουν σχετικά τα πρωτοσέλιδα της εποχής

τροχαίο_1907

Πώς έγινε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα; Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της εποχής!Πώς έγινε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα; Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της εποχής!

Μόλις 7 αυτοκίνητα υπήρχαν στην Αθήνα του 1907 και όμως τα 2 εξ αυτών ενεπλάκησαν σε τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού με αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Επρόκειτο για την Ευφροσύνη Βαμβακά, ηλικίας 25 ετών, καταγόμενη από το Αργοστόλι, σύζυγος του σανδαλοποιού Θεοδώρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 4 Μαρτίου 1907, στη Συγγρού, στο ύψος του ΦΙΞ, περίπου στις 11:30 ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Νικόλαος Σιμόπουλος, κινούταν στην λεωφόρο, ενώ περίπου 30 μέτρα μπροστά του κινούταν το αυτοκίνητο του πρίγκιπα Ανδρέα (παππού του σημερινού Καρόλου της Αγγλίας). Αμφότεροι είχαν προορισμό το Παλαιό Φάληρο.

Στο ύψος του ΦΙΞ, ο υπουργός και ο πρίγκιπας επιδόθηκαν σε μια κόντρα. Όταν ο Σιμόπουλος προσπέρασε βρέθηκε μπροστά στην μόλις 25 χρονών Ευφροσύνη Βαμβακά, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών. Ο οδηγός δεν κατάφερε να την αποφύγει και πέρασε με το όχημά του πάνω από το σώμα της. Στη συνέχεια, πάνω από την άτυχη γυναίκα πέρασε και το αυτοκίνητο του πρίγκιπα, παρ’ όλο που προσπάθησε να μειώσει την ταχύτητά του.

Λέγεται ωστόσο, πως στην πραγματικότητα την άτυχη γυναίκα τη σκότωσε ο πρίγκιπας και πως ο Σιμόπουλος απλά ανέλαβε την ευθύνη του ατυχήματος, προκειμένου να «καλύψει» τον πρίγκιπα Ανδρέα.

Χαρακτηριστικά είναι και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων με την περιγραφή του πρωτοφανούς για την εποχή δυστυχήματος.

«Όταν τα δυο αυτοκίνητα ευρίσκοντο προ της γέφυρας και πλησίον του Ζυθοπωλείου Φιξ, ο Σιμόπουλος ηθέλησε να υπερβεί το αυτοκίνητο του Πρίγκηπος, αυξάνων κατά τι την ταχύτητα του αυτοκινήτου του. Η οδός ήτο ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και έβαινε κανονικώς επί της λεωφόρου. Ξαφνικά μία γυναίκα ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου. Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο ηθέλησε δι’ ελιγμών ν’ αποφύγει την μετά της γυναικός σύγκρουση, πλην όμως η άτυχη γυναίκα φοβηθείσα δεν εσταμάτησε αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να την ρίξει επί του εδάφους και να περάσει από το σώμα της. Φαίνεται ότι πάνω από το σώμα της άτυχης γυναίκας διήλθε και το αυτοκίνητο του Πρίγκηπος Ανδρέου, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτητά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του τύπου.

Από τα αρχεία της εποχής, μπορείτε να δείτε, στη συνέχεια, τι  γράφτηκε στις εφημερίδες «Εστία», «Καιροί» και «Εμπρός» για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ

Η εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ κυκλοφόρησε την Τρίτη 6 Μαρτίου 1907 με βασικό θέμα το δυστύχημα και τίτλο «Φονικά αυτοκίνητα».

Εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» την Τρίτη 6 Μαρτίου 1907 με τίτλο «Το προχθεσινόν δυστύχημα» έχει εκτενές ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Επιπρόσθετα η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» στις στήλη Χρονογραφήματα έχει θέμα το δυστύχημα με τίτλο «Το Αυτοκίνητον».

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΚΟΜΑΤΙΑΣΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΣ είναι ο τίτλος της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ με όλες τις λεπτομέρειες του τραγικού δυστυχήματος. Μάλιστα η εφημερίδα ξεκινάει το ρεπορτάζ με κριτική στην Αστυνομία.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

 

Πηγή: nextdeal.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.