Πρωτοποριακή ανακάλυψη για την πρόληψη της τερηδόνας με ελληνική υπογραφή

δόντια

«Όπλο» στην πρόληψη εμφάνισης της τερηδόνας αποτελεί μία πρωτοποριακή ανακάλυψη, που φέρει ελληνική σφραγίδα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Βιολογίας του Στόματος, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ζυρίχης, Θύμιος Μητσιάδης, ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια των δοντιών και επιτίθενται στην αδαμαντίνη, το γνωστό σμάλτο των δοντιών, δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης της τερηδόνας. Αντιθέτως, εντόπισαν ότι η σκληρότητα (αντοχή) και η σύνθεση της ίδιας της αδαμαντίνης συνδέονται με την εμφάνιση της τερηδόνας.

Με την ανακάλυψη αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση νέων προϊόντων, κυρίως νανοϋλικών, που θα εμποδίζουν την εξέλιξη της τερηδόνας στην περίπτωση ελαττωματικής αδαμαντίνης και θα διευκολύνουν σημαντικά στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών.

«Γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν τερηδόνα παρ’ όλο που πάντα βουρτσίζουν τα δόντια τους προσεχτικά, ενώ άλλοι που είναι λιγότερο σχολαστικοί με την υγιεινή των δοντιών τους, δεν έχουν τερηδόνα; Αυτό που αποδείξαμε είναι, ότι υπάρχουν γενετικές βλάβες στην αδαμαντίνη των δοντιών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της τερηδόνας. Συνεπώς, εκτός από τα βακτήρια και η αντοχή του σμάλτου των δοντιών παίζει καθοριστικό ρόλο», δηλώνει ο καθηγητής Θύμιος Μητσιάδης και εξηγεί, ότι τα βακτήρια και τα τοξικά προϊόντα τους μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στην αδαμαντίνη που έχει λιγότερο σταθερή δομή (σύνθεση) και να τη διαβρώσουν, κάτι που οδηγεί σε βλάβες από την τερηδόνα, ακόμη και αν τηρείται η στοματική υγιεινή.

Μελέτες σε ποντίκια

Ειδικότερα, δύο ομάδες ερευνητών από το Κέντρο Οδοντιατρικής και το Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εντόπισαν για πρώτη φορά, ένα συνδυασμό γονιδίων που είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό της αδαμαντίνης. Χρησιμοποίησαν ποντίκια με διάφορες μεταλλάξεις των πρωτεϊνών της αδαμαντίνης, που ανήκουν στον μοριακό μηχανισμό Wnt, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία καρκίνων. Μετά από έρευνες 3-4 χρόνων απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονίδια προκαλούν διαβρώσεις στην αδαμαντίνη των δοντιών και συνεπώς ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η ομάδα των ερευνητών ήταν η πρώτη παγκοσμίως που χρησιμοποίησε μοντέρνες γενετικές, μοριακές και βιοχημικές μεθόδους για να μελετήσει σε βάθος τις βλάβες στην αδαμαντίνη των δοντιών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science Signaling».

«Όλα τα ποντίκια με μεταλλάξεις στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες παρουσίαζαν δόντια με βλάβες στην αδαμαντίνη. Συνεπώς, αποδείξαμε ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση μεταξύ των μεταλλάξεων στο γενετικό σχεδιασμό αυτών των πρωτεϊνών και στην ανάπτυξη των βλαβών στην αδαμαντίνη των δοντιών. Αυτή η γενετική ανακάλυψη μάς πάει πολλά βήματα μπροστά, βελτιώνοντας τη γνώση μας σχετικά με την παραγωγή της αδαμαντίνης των δοντιών», εξηγεί ο Pierfrancesco Pagella, ένας από τους δύο πρώτους συγγραφείς της μελέτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσιάδης επισημαίνει, ότι «η κατανόηση των μοριακών-βιολογικών συνδέσμων της ανάπτυξης της αδαμαντίνης των δοντιών και του αντίκτυπου των μεταλλάξεων, που οδηγούν σε βλάβες της αδαμαντίνης ανοίγει νέες πιθανότητες για την πρόληψη της τερηδόνας. Νέα προϊόντα, που εμποδίζουν την εξέλιξη της τερηδόνας στην περίπτωση ελαττωματικής αδαμαντίνης, θα μας διευκολύνουν σημαντικά στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών».

Πηγή: Μακεδονία

Facebook Comments

POST A COMMENT.