Ίδρυμα Ευγενίδου: Διαστημικές Αποστολές ΝΑΣΑ

o-kath-stamatis-krimizis

Ένα ξεχωριστό απόγευμα μας περίμενε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και ώρα 18:30. Έγινε εκδήλωση-ομιλία, ανοιχτή προς το ελληνικό κοινό και με θέμα τις δύο όψεις της εξερεύνησης του Διαστήματος: οι επανδρωμένες και οι ρομποτικές αποστολές.

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του Διαστήματος πλαισίωσαν την εκδήλωση και συγκεκριμένα οι:

  • καθ. Σταμάτιος Κριμιζής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επικεφαλής Διαστημικών Αποστολών της NASA, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
  • Luca Parmitano, Αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
  • Παντελής Πουλάκης, Μηχανικός Συστήματος Κίνησης του Ρομποτικού Οχήματος ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η εκδήλωση έγινε απο το SG[Greece] workshop με την υποστήριξη της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), την αιγίδα της ESA , την χορηγία των si-Cluster, International Space University, Institute for Aerospace Technology, SPARC G.P. και την υποστήριξη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Transformable Intelligent Environments Laboratory του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Olympian Centre for Astrophysics.

Το SG[Greece] είναι μία πρωτοβουλία νέων επαγγελματιών και διδακτορικών φοιτητών του διαστημικού τομέα (Λεωνίδας Γαργάλης, Μαρίνα Γεωργίου, Αγγελική Καπόγλου, Αδριανός Γολέμης και ομάδα εθελοντών) υπό την αιγίδα του Space Generation Advisory Council (SGAC). Το SGAC αποτελεί ένα διεθνή μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που σε συνεργασία με τον ΟΗΕ αποσκοπεί στην ενημέρωση για τα οφέλη από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία.

Στην εκδήλωση έγιναν σημαντικές αναφορές για τις διαστημικές αποστολές όπως :

  • O καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής μίλησε για την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το αμερικανικό σκάφος “New Horizons”(Νέοι Ορίζοντες).

 

 

  • Ο Έλληνας μηχανικός Παντελής Πουλάκης παρουσίασε την μελλοντική ευρωρωσική αποστολή ExoMars, που θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη.

 

 

  • Ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano δήλωσε ότι του αρέσει η Ελληνική μυθολογία και πως αγαπημένος του ήρωας είναι ο Οδυσσέας. Περιέγραψε την ζωή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς  και ένα πρόβλημα που προέκυψε με την στολή του ενώ ήταν έξω απο αυτόν (ISS).

 

Η ομιλία του τελείωσε με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα-προτροπή προς τους νέους πως ό,τι και αν επιθυμήσουν να μελετήσουν ή να γίνουν, ευδοκιμεί έπειτα από ολοκληρωτική αφοσίωση στο αντικείμενο που τους απασχολεί. Κανένας στόχος δεν ειναι απλησίαστος, αφού με την συνδρομή σκληρής εργασίας όλα επιτυγχάνονται.

 

Την εκδήλωση  παρακολούθησε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  κ. Νίκος Παππάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.