4η στην Ευρώπη η Ελλάδα στη φαρμακευτική δαπάνη

farmako_dapani

Μελετώντας  τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2014, σχετικά με τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα για τα φαρμακευτικά προϊόντα εντός της ΕΕ, βρίσκουμε την Ελλάδα μεταξύ των 5  ευρωπαϊκών κρατών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη.

 

Γερμανία: 693€  (1,6% του ΑΕΠ)

Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, υπάρχει, ωστόσο, πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα τελευταία λίγα χρόνια, στη χώρα. Η Γερμανία ήταν γνωστή, πριν από το 2011, για τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, περίπου 26% κατά μέσο όρο ήταν υψηλότερες, σε σύγκριση με τις τιμές σε όλη την ΕΕ. Το 2011, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το καθεστώς αυτό, η Γερμανία εισήγαγε το AMNOG (the Act to Reorganize Pharmaceuticals Market in the Statutory Health Insurance System), δηλαδή το νόμο για την αναδιοργάνωση της Φαρμακευτικής Αγοράς στο σύστημα νόμιμης ασφάλισης ασθενείας ή με … μία λέξη Arzneimittelmarktneuordnungsgesetz! Ο νόμος επέτρεψε στη Γερμανία να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές με βάση τα κλινικά οφέλη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια στην πορεία για την έγκριση της αγοράς.

 

Ιρλανδία: 657€  (1,42% του ΑΕΠ)

Η Ιρλανδία, μετά το οικονομικό κραχ, πέρασε μία δύσκολη περίοδο, αλλά φαίνεται πως έχει αναρρώσει πλέον, μετά και την πρωτοβουλία της να ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν (ή για άλλες να δημιουργήσουν) τη βάση τους στην Ιρλανδία. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικό για τις φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω των φοροαπαλλαγών που προκύπτουν από τη μεταφορά της έδρας τους στην Ιρλανδία. Ωστόσο, αυτό δε μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση των τιμών των προϊόντων. Μία αιτία για αυτό είναι και το γεγονός ότι η αγορά των γενοσήμων φαρμάκων είναι συγκριτικά μικρότερη από ό, τι σε άλλες χώρες, με μερίδιο αγοράς 29% σε σύγκριση με το μέσο όρο 48%.

 

Γαλλία: 615€  (1,67% του ΑΕΠ)

Η Γαλλία, χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ευρώπη, έχει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός για το οποίο πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις χώρες με το πιο επιτυχημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Το κατά κεφαλή κόστος φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο, είναι σαφώς ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα καταναλωτικοί στα φάρμακα, και η νοοτροπία τους είναι να αναμένουν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, ως μέρος οποιασδήποτε θεραπείας ή επίσκεψης στο γιατρό. Καθώς αυτή η νοοτροπία έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 35 χρόνια, υπήρξαν προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της κουλτούρας, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει αποτελέσματα.

 

Ελλάδα: 589€  (2,35% του ΑΕΠ)

Από το 2010 και μετά, η Ελλάδα αγωνίζεται να μειώσει τα κόστη των φαρμακευτικών προϊόντων. Της έχει ζητηθεί να επιτύχει το στόχο της μείωσης των δαπανών κάτω από το 1% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί ένα δυσθεώρητο αίτημα, αν αναλογιστούμε το 2,35% που ίσχυε μέχρι το 2014. Έχουν γίνει  προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων μέσω εξωτερικών τιμών αναφοράς, που ισχύουν κυρίως στο εσωτερικό της ΕΕ για να ρυθμιστούν και να σταθεροποιηθούν οι τιμές, σύμφωνα με τις χαμηλότερη τιμολόγηση που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Βέλγιο: 583€  (1,44% του ΑΕΠ)

Το Βέλγιο έχει διατηρήσει σταθερή τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά την οικονομική κρίση που οδήγησε πολλές χώρες στη μείωση των αντίστοιχων δαπανών στα συστήματα υγείας τους. Επιπλέον, το Βέλγιο ενθαρρύνει και ενισχύει ιδιαίτερα τον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης νέων φαρμάκων στη χώρα, με αποτέλεσμα 5 από 100 βασικά φάρμακα να έχουν αναπτυχθεί στο Βέλγιο, ενώ διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών ανά κάτοικο σε κλινικές δοκιμές. Κατέχει τη δεύτερη θέση στον τομέα  εξαγωγών των φαρμακευτικών σκευασμάτων στον κόσμο, ενώ μεγάλο ποσοστό των Βέλγων απασχολείται στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι που λειτουργεί εξισορροπηστικά με το γεγονός της μεγάλης κατά κεφαλήν δαπάνης στα φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται στη 13η θέση στη λίστα,  με την κατά κεφαλή δαπάνη να ανέρχεται στις 386£ λίρες και να αντιστοιχεί στο 1,21% του ΑΕΠ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.