Τ. Κουίκ: Η παγκοσμιότητα της ελληνικής γλώσσας γιορτάζεται κάθε ημέρα

15151123_10154497381727819_1935136239_n

Νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), από τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εξωτερικών, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, με αφορμή τη σημερινή ημέρα που έχει οριστεί για τον εορτασμό της και τις επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ.

Ο κ. Κουίκ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου και του αν. τομεάρχη, Σάββα Αναστασιάδη, που επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση ότι Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας παραμένει στον «αέρα», αρνήθηκε να απαντήσει σε «φραστικές ακρότητες», όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας πως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ότι δεν θα βάλει την ομογένεια σε κομματικές ή αντιπολιτευτικές αψιμαχίες.

Ειδικότερα, ο κ. Κουίκ αποσαφήνισε, ότι όλα τα σχετικά κείμενα είναι έτοιμα από τις αρχές Ιανουαρίου και συμφωνημένα από όλους τους υπουργούς και απέδωσε την καθυστέρηση «στις γνωστές τυπικές διαδικασίες (γενική γραμματεία κυβέρνησης, γενικό λογιστήριο του κράτους)». Μάλιστα, τόνισε πως για τις εν λόγω διαδικασίες είχε ενημερώσει τηλεφωνικά και τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Σάββα Αναστασιάδη, έπειτα από κλήση του τελευταίου, προχθές το βράδυ.

Παράλληλα, αφού επισήμανε ότι η ελληνική γλώσσα γιορτάζει την παγκοσμιότητά της κάθε ημέρα και δεν τη γιορτάζει μόνο στις 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, εξέφρασε τη χαρά του που η κοινότητα της Νάπολης προχώρησε σήμερα σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας, για τις οποίες συνεχάρη τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων (ΟΕΚΑ), Γιάννη Κορίνθιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως μόλις υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, όπως έχει συνεννοηθεί με την πρόεδρο της ΟΕΚΑ Ιταλίας Όλγα Νάσση, θα δώσει το «παρών» του στην επίσημη εκδήλωση, η οποία έχει προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στην Μπολόνια.

Στην ανακοίνωσή τους, οι κκ Κουμουτσάκος και Αναστασιάδης επέκριναν την κυβέρνηση για προχειρότητα και αναξιοπιστία και ότι αυτό αποτελεί εθνικό έγκλημα, καθώς μια ακόμη επέτειος, η δεύτερη, γιορτάζεται σήμερα από την ομογένεια στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου γεννήθηκε η ιδέα, χωρίς η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτησή της. Ανέφεραν επίσης, πως «δυστυχώς παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης από το 2015 και του κ. Κουίκ από τον Δεκέμβριο του 2016, ?ότι θα φροντίσουμε ως υφυπουργείο να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν το σχετικό ΠΔ?, φθάσαμε την 9η Φεβρουαρίου 2017 και αυτό δεν έγινε».

Facebook Comments

POST A COMMENT.