«Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» στο Μουσείο Μπενάκη

925970859e01286e1dd9b44fbf2f3607

Έργα γνωστά και άγνωστα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος της «αυτοβιογραφίας» του Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)», με 200 περίπου έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη από τη συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και άλλα που παραχωρήθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος Pierce και ιδιωτικές συλλογές.

«Με καλλιτέχνες της κλίμακας του Γ. Τσαρούχη μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία του τόπου του σαν ένα βιβλίο εικονογραφημένο», δήλωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο ‘Αγγελος Δεληβορριάς, επί δεκαετίες διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, που έκανε αναφορά στο πλούσιο έργο του καλλιτέχνη. «Το έργο του προσφέρεται πλουσιοπάροχα για μια απέραντη σειρά επιμέρους θεματικών. Όπως η σχέση του με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Του χρωστάμε μια έκθεση», τόνισε. Ο Τσαρούχης ασχολήθηκε πολύ με το θέατρο, ήταν στενός συνεργάτης του Καρόλου Κουν, ενώ είχε ανεβάσει και ο ίδιος έργα, όπως οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε θέατρο που δημιούργησε για τέσσερις εβδομάδες στην οδό Καπλανών 6 στην Αθήνα. Επίσης, είχε μεταφράσει έργα αρχαίων δραματουργών, όπως ο «Ορέστης» του Ευριπίδη. «Βεβαίως η παράσταση των Τρωάδων στην οδό Καπλανών νομίζω ότι σημάδεψε το ελληνικό θέατρο από κάθε άποψη», συμπλήρωσε ο κ. Δεληβορριάς, τονίζοντας ότι «ο επισκέπτης αυτής της έκθεσης έρχεται να εξερευνήσει έναν ουσιαστικά άγνωστο μαγικό κόσμο».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Νοέμβριο του 2012. Το «ταξίδι» μέσα στον κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη θα παρουσιαστεί σε δεκαετίες, ενώ η «ξενάγηση» γίνεται μέσα από διαλογή κειμένων που είχε γράψει με τον γλαφυρό, δικό του τρόπο ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.