Συνάντηση ευρωπαίων ηγετών – Ομπάμα, στο Βερολίνο

214848-17311067

O Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ θα έχουν σήμερα, στις 11 ώρα Ελλάδας, συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας, καθώς, επίσης, οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών, διότι στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για την τήρηση ή μη διεθνών συνθηκών όπως αυτής για το κλίμα και της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

 

Συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του.

Εξάλλου ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια.
Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.