Η ελληνική κουζίνα ταξιδεύει στη Μελβούρνη

Έλληνες_σεφ

Στο γαστρονομικό φεστιβάλ για την ελληνική κουζίνα που διοργανώνεται στη Μελβούρνη θα βρεθούν ορισμένοι από τους καλύτερους Έλληνες σεφ.

Η παραδοσιακή κουζίνα προωθείται ως σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της ταυτότητας της κάθε χώρας. Ήδη δύο πρεσβείες, της Ιαπωνίας πριν από μερικούς μήνες και του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη Τρίτη, παρουσίασαν γεύσεις από τις χώρες τους σε ειδικές εκδηλώσεις. «Δεν είναι αρκετό να γνωρίζει κάποιος την ιστορία, τη μουσική, τα τουριστικά αξιοθέατα και τη γλώσσα μιας χώρας για να έχει σφαιρική άποψη για τον λαό. Θα πρέπει να γνωρίσει και τις παραδοσιακές γεύσεις» σχολίασε ο Αζέρος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Η πρεσβεία διοργάνωσε ένα μαγικό γευστικό και μουσικό δείπνο για τους προσκεκλημένους της, το οποίο επιμελήθηκαν έξι σεφ από το εστιατόριο Buta Palace του Μπακού. Η παραδοσιακή κουζίνα των Αζέρων περιλαμβάνει ψωμιά, ζυμαρικά, δίπλες, τηγανίτες και πυκνές σούπες. Το βασικό τους κρέας είναι το πρόβειο και ως συνοδευτικό σερβίρουν πιλάφια (plov), τα οποία μαγειρεύονται σε τουλάχιστον 40 διαφορετικές παραλλαγές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκόξινες. Στην αλμυρή εκδοχή τους μαγειρεύονται με σαφράν, είναι πλούσια σε μπαχαρικά, ενώ οι γλυκόξινες παραλλαγές συχνά περιλαμβάνουν ξερά βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα και σπόρους από ρόδι. Τα γλυκά τους δεν με ενθουσίασαν ιδιαίτερα και, όπως πληροφορήθηκα, η σοκολάτα δεν είναι καθόλου στη γευστική τους κουλτούρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Δυστυχώς η ελληνική γαστρονομία δεν έχει τύχει τέτοιας προώθησης. Ευτυχώς υπάρχουν ιδιώτες που κάνουν αυτή τη δουλειά. Την επόμενη εβδομάδα στη Μελβούρνη θα «τρέξει» το γαστρονομικό φεστιβάλ Oh My Greek Week (OMG). Διαρκεί μια εβδομάδα και φέτος γίνεται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του πιο διάσημου έλληνα σεφ, του Γιώργου Καλομπάρη.

Συμμετέχουν μάγειροι, ζαχαροπλάστες, bartenders και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναδρομή της ελληνικής διατροφικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μουσικές εκδηλώσεις. Θα πραγματοποιηθούν σε γνωστά εστιατόρια όπως τα Press Club, Hellenic Republic, Press Club-Projects, Federation Square, The Lindrum Hotel, Atlantic Peninsula, αλλά και στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

«Κάθε χρόνο ταξιδεύω στην Ελλάδα και γυρίζω γεμάτος έμπνευση» αναφέρει ο σεφ Γιώργος Καλομπάρης και δηλώνει ενθουσιασμένος με τη δημιουργικότητα, το πεντανόστιμο φαγητό και τις καινοτομίες που συναντά όταν επισκέπτεται την Ελλάδα. «”Μακάρι και οι Αυστραλοί να μπορούσαν να δουν αυτά που βλέπω κι εγώ αυτή τη στιγμή, θα ενθουσιάζονταν τόσο πολύ” σκεφτόμουν σε κάθε μου επίσκεψη και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της εβδομάδας OMG».

Στην Αυστραλία για να τιμήσουν με τη μαγειρική τους τη χώρα μας θα βρεθούν η Μαρία Λόη (η οποία έχει μαγειρέψει για την οικογένεια Ομπάμα), ο Γκίκας Ξενάκης (Aleria), οι Νίκος Ρούσσος και Γεωργιάννα Χειλιαδάκη από το Funky Gourmet, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC, ο Χρόνης Δαμαλάς (Ovac, Izakaya), ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Χρήστος Χουσέας (Βar 42) και οι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης (The Clumsies).

Πηγή: tanea.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.