Τερέζα Μέι: Την Άνοιξη του 2017 η ενεργοποίηση του Brexit

mei

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι θέλει να προτείνει την άνοιξη του 2017 στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η χώρα της εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνηση με την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί πως θα παρουσιάσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί τον Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.

«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε η Μέι υπογραμμίζοντας πως αυτο θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο νόμος δεν θα τεθεί πάντως σε ισχύ παρά μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ, υπογραμμίζει η πρωθυπουργός.

Ωστόσο η Μέι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο ανάμεσα στη χώρα της και τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Sunday Times, η πρωθυπουργός αναμένεται πάντως ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα περάσει από το κοινοβούλιο μεταξύ του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018.

Παράλληλα, δήλωσε την επιθυμία του, να διατηρηθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια λογική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

 

 

Λ

Facebook Comments

POST A COMMENT.