Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

ts4

«Τσίπρας: Όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα». Αυτός είναι ο κοινός τίτλος στα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» γράφει ότι «κατά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ειλικρινής και θετική από κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ώστε τα εκκρεμή ζητήματα να λυθούν μέσω διαλόγου και συμφωνιών» και ότι κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία για να πει «ήταν δύσκολη εμπειρία για την Τουρκία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πάντα δίπλα στις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία με εκλογές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν έχουν θέση στην Ελλάδα όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα».

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Τέλος η «Σαμπάχ» γράφει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, όπως και τη θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν ολόιδια είναι τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες εφημερίδες, όπως οι φιλοκυβερνητικές «Βατάν» και «Σταρ» και στη «Τζουμχουριέτ», όπου και ο τίτλος είναι ίδιος, καθώς τα δημοσιεύματα στηρίζονται στα σχετικά τηλεγραφήματα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή».

Facebook Comments

POST A COMMENT.